/ ThinkStock/Getty Images
Космическата сонда ОСИРИС-РЕКС (OSIRIS-REx - Origins, Spectral Interpretation, Resource Identificatiom, Security-Regolith Explorer) на НАСА след няколко часа ще влезе в орбита около астероида Бену, предаде ТАСС, като се позова на съобщение в Туитър на НАСА.
 
"Денят настъпва. След няколко часа апаратът ще влезе за първи път в орбита около астероид. Бену ще стане най-малкото небесно тяло, около което ще се върти космически апарат", се казва в съобщението. Смята се, че с цел влизане в орбита маневрените двигатели на апарата на НАСА ще бъдат включени за 8 секунди в 14,43 ч. източноамериканско време (21,43 ч. българско време).
 
Специалистите мислят, че Бену е останка от началото на Слънчевата система преди 4,5 милиарда години, когато са се образували планетите. Според някои учени Бену е отломка от по-голям астероид, на който вероятно е имало вода.
 
Космическата сонда ОСИРИС-РЕКС на НАСА беше изстреляна през септември 2016 г. и в нея има няколко научни апарата, в това число фотокамери, спектометри и др. Като влезе в орбита около Бену, апаратът ще се върти на височина от 1,4 до 2 километра от повърхността. В продължение на година апаратът ще търси подходящо място, от което да вземе проби от Бену. През 2020 г. той ще се доближи до повърхността, за да събере с роботизираната си ръка материал от нея. Очаква се материалът да бъде върнат на Земята през 2023 г.
БТА