Контингентът на Австралия остава в Ирак
Контингентът на Австралия остава в Ирак / netinfo

Военният контингент на Австралия ще остане в Ирак въпреки обявеното изтегляне на японските военни, които се охраняваха от австралийски войници. Това заяви днес пред парламента австралийският премиер Джон Хауард, цитиран от Франс прес.

"Сега не е моментът да оставим иракския народ да се справя сам. Ако напуснем страната преждевременно, това не само ще дестабилизира Близкия изток, но ще окуражи екстремистите по света", каза той.

Хауард уточни, че 460-те австралийски войници, които осигуряваха сигурността на японския контингент, ще бъдат реорганизирани след изтеглянето му и ще бъдат изпратени в Талил, военновъздушна база на коалицията, недалеч от Насирия. Австралийските войници ще продължат обучението на иракските сили, ще помагат при възстановяването на страната и ще подкрепят иракските власти в кризисни ситуации.

Япония реши във вторник да изтегли своите военни от Ирак. Министър-председателят Джуничиро Коидзуми заяви, че японският контингент е изпълнил своята мисия. Япония изпрати в Ирак през 2004 година около 600 войници и военни, които бяха ангажирани в хуманитарни и възстановителни мисии в Самауа, Южен Ирак, без да участват в бойни действия.