Конфликтите и войните стрували на света над 13 трлн. долара през 2015 г.
Конфликтите и войните стрували на света над 13 трлн. долара през 2015 г. / БГНЕС, архив

Световната общност се е лишила от около 13,6 трлн. долара през 2015 г. заради насилие и конфликти. Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на конференция в подкрепа на междуправителствения консултативен орган на ООН за подкрепа на усилията за мир в страни, преживяващи конфликти.

Измененията на климата, икономическите кризи и финансовите трусове, растящото неравенство и младежка безработица, предизвикват конфликти и оказват силно влияние върху хората. Броят на конфликтите расте. Макар и войните между държавите да са по-малко, в страните възникват вътрешни стълкновения, в тях често се намесват външни сили и недържавни субекти.

По оценка на експерти през 2015 г. насилието и конфликтите са стрували на света около 13,6 трлн. долара. Това се равнява на повече от 1800 долара на всеки човек на земята. Само за 2015 г. световната общност е дала 34 млрд. долара за миротворчески организации и хуманитарна помощ за бежанци и хора, пострадали в конфликти.

Генералният секретар заяви, че тези пари биха предотвратили въпросните трагични събития. Той призова държавите да дават повече пъри за фонда за подкрепа на усилията за мир.

Източник: БГНЕС