/ Guliver/Getty Images
Четири сицилиански маслинови дружества, контролирани от ръководителя на Коза Ностра, бяха конфискувани днес от италианските власти, предаде Франс прес. Това даде повод на основния италиански селскостопански синдикат да разкритикува огромния контрол на мафиите върху хранително-вкусовия сектор в Италия.
 
В документ, издаден от съда в западния сицилиански град Трапани, цитиран от агенция Аджи, се казва, че са конфискувани 108 актива на стойност 13 милиона евро, сред които вили, апартаменти, магазини, земи, както и четирите компании за отглеждане и преработка на маслини.

Следователите успели да свържат тези активи, принадлежащи на трима предприемачи, с 50-годишния Матео Месина Денаро, смятан за върховен ръководител на Коза Ностра (сицилианската мафия), който се укрива от 23 години и е включен в списъка с шестте най-опасни лица в Италия и на 45-те най-издирвани лица в Европа.

Полицията в Италия конфискува имущество за 13 млн. евро от Коза ностра

Зехтинът на сицилианския "кръстник", който вече е притежание на държавата, ще бъде с надпис на етикета "етично потребление на конфискувана стока".

След днешните конфискации Националната конфедерация на селскостопанските производители Колдирети (Coldiretti) разпространи комюнике, в което посочва, че "производството и продажбата на "екстра върджин" зехтин на цялата територия на страната е върхът на айсберга" на "мафиотската дейност в хранително-вкусовия сектор, възлизаща на 16 милиарда евро годишно". 

Сицилианската мафия планирала убийството на италиански министър

"Това включва облагането с такси на продажбата на моцарела от биволско мляко от сина на Сандокан от клана Казалези и проникването на клана Пиромали на пазара на плодове и зеленчуци", отбелязва синдикатът, който преди три години поде кръстоносен поход срещу проникването на мафиите в неговите редици.

Кланът Пиромали е част от Ндрангета (калабрийската мафия) и е получил европейски помощи за маслинените си насаждения.

"Подземният свят си присвоява огромни сектори от хранително-вкусовата промишленост и произтичащите от това печалби, като разрушава конкуренцията и законния свободен пазар, задушавайки честните предприемачи, в резултат на което дълбоко се подкопава образът на италианските продукти и стойността на марката "Произведено в Италия", възмущава се синдикатът. Според него инвестиции на големите престъпни групи има и в големите търговски вериги, ресторантьорството и селския туризъм.
БТА