/ iStock/Getty Images
Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан призова международната общност да прояви твърда ангажираност към съдебното преследване на военните престъпления в Украйна, предаде ДПА.

Законът не трябва да играе второстепенна роля, каза Хан по време на откриването на международна конференция по темата в Хага.
Нидерландският външен министър Вопке Хукстра отново акцентира върху необходимостта от обща стратегия. Предвид съобщенията за изнасилвания, убийства и изтезания, трябва да предприемем действия, заяви той на конференцията.

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс посочи, че е налице „гигантска задача“ и допълни, че тя изисква силна съдебна система в Украйна.

В Хага се събраха повече от 30 министри и прокурори от Европа и западните страни, за да обсъдят стратегии за съдебно преследване на военните престъпления в Украйна.  Конференцията е организирана от Европейската комисия, нидерландското външно министерство и канцеларията на главния прокурор на МНС. 



След появата на първите съобщения за предполагаеми военни престъпления по време на започналата на 24 февруари руска инвазия в Украйна, МНС започна разследвания и изпрати на място най-големия разследващ екип в историята си.

Украйна казва, че разследва повече от 15 000 предполагаеми случая на подобни престъпления.
 
БТА