/ iStock/Getty Images
Гърция е изпратила писмо до главния прокурор на Международния наказателен съд в Хага във връзка с военните престъпления в украинския град Мариупол, съобщава гръцката телевизия „Скай“, позовавайки се на министъра на външните работи Никос Дендиас. 

В писмото Дендиас призовава да се разследват извършените престъпления в Мариупол и селата Сартана и Волновака, където в началото на войната бяха убити представители на гръцкото малцинство в Украйна.   

В интервю за в. „Катимерини“ Дендиас подчертава, че Атина ще настоява за пълно разследване на престъпленията

„За Гърция защитата на цивилните и предоставянето на хуманитарна помощ на етническите гърци в Украйна е абсолютен приоритет, особено в района на Черноморското крайбрежие в градове като Мариупол и Одеса, където от векове живеят гърци“, подчерта Дендиас при скорошното си посещение в Одеса при предаване на хуманитарна помощ. 

По отношение на Мариупол „ситуацията е трагична и на практика градът е престанал да съществува“, посочва още гръцкият първи дипломат, като добавя, че не се позволява достъп до населеното място, за да „не можем със собствените си очи да установим мащаба на катастрофата“. 

„Гърция ще продължи да подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна“, посочва Дендиас като подчертава, че въпреки историческите си връзки с Русия, „страната му няма никакъв избор“. 

Гръцката общност в Украйна наброяваше около 150 хиляди души преди инвазията на Русия. Етническите гърци живееха предимно в района на град Мариупол, който е сред основните цели на руските военни действия.   
БТА