Комерсант: Москва прехвърля ракети и бомбардировачи към Калининград
Комерсант: Москва прехвърля ракети и бомбардировачи към Калининград / БГНЕС, архив

Кремъл обеща да вземе контрамерки в отговор на разполагането от САЩ на нови атомни бомби в базата Бюхел в Германия, пише в."Комерсант", цитиран от Би Би Си.

По данни на руското издание, с цел "възстановяване на паритета на силите" е възможно разполагането край Калининград на ракети "Искандер-М" и пребазирането на бомбардировачи Ту-22М3 към западните граници на Русия.

Как би отвърнала Москва, ако САЩ складират тежки оръжия в Източна Европа?

САЩ и Германия уверяват, че става дума само за замяната на 20 технически остарели боеприпаса със съвременни, без увеличаване на броя им, и че никакви нови цели на това оръжие няма да има, но Русия възприема подобно обновяване на арсенала като заплаха за "стратегическия баланс в Европа".

"Непримиримостта на позициите се задълбочава от това, че става дума за "баланс" в абсолютно неконтролируем от никакви международни договори и процедури сегмент на въоръженията. Нито Русия, нито САЩ знаят със сигурност какво количество тактическо оръжие се намира в ръцете на другата страна и къде, и продължават да изпитват по този въпрос пълно недоверие един към друг", коментира вестникът.

Първият зам.-председател на комисията по международните въпроси в Думата Леонид Калашников даде да се разбере, че счита такава реакция за половинчата мярка.

"Ако ние и по-нататък се държим толкова беззъбо, и само изпратим (в Калининградска област) някой и друг "Искандер", нищо няма да се промени", заяви той, като добави, че по-ефективно би било Русия да излезе от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и по-малък обсег. "Той ни връзва ръцете, без да възлага никаква отговорност на другата страна (САЩ)", поясни депутатът.

Източник: БТА