Коментари след решението на съда в Хага за Косово
Коментари след решението на съда в Хага за Косово / netinfo

Решението на косовския проблем е възможно само по пътя на преговори между заинтересованите страни въз основа на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви говорителят на външното министерство на Русия в коментар за заключението на Международния съд, че обявяването на независимост от Косово не е нарушение на международното право, предаде ИТАР-ТАСС.

"Важно е, че съдът даде оценка само на декларацията и специално отбеляза, че не разглежда по-широкия въпрос за правото на Косово да се отдели от Сърбия едностранно", каза Андрей Нестеренко. "В своите изводи съдът не изрази мнение относно последиците от тази декларация и в частност за това явява ли се Косово държава, както и за законността на признаването му от редица страни", добави говорителят на руското външно министерство.

"Нашата позиция за непризнаване на независимостта на Косово остава непроменена", подчерта Нестеренко.

Испания уважава решението на Международния съд за Косово, заяви пред Франс прес представител на външното министерство, който запази мълчание по въпроса за независимостта. Испания е една от петте страни от Европейския съюз, която не признава Косово за независима държава. Останалите четири са Словакия, Румъния, Гърция и Кипър.

Мадрид подкрепя изявлението на шефката на европейската дипломация Катрин Аштън, според която Международният съд постави началото на нова ера и сега е време да погледнем към бъдещето, каза представителят на министерството. Той обаче не отговори на въпроса дали Испания ще промени позицията си за независимостта на Косово, добавя АФП.

Коментари след решението на съда в Хага за Косово
netinfo

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова всички държави, включително Сърбия, да признаят Косово, след като Международният съд се произнесе, че обявяването на независимост от Косово не нарушава международното право.

"Призоваваме всички страни да превъзмогнат проблема за статута на Косово и да дадат конструктивен принос в подкрепа на мира и стабилността на Балканите. Призоваваме всички страни, които още не са признали Косово, да го сторят", каза Клинтън в декларация. "И Сърбия, и Косово са приятели и партньори на Съединените щати. Време е те да загърбят различията си и да вървят напред, да работят заедно и конструктивно, за да уредят проблемите и да подобрят живота на хората в Косово, в Сърбия и в целия район. Това е пътят към тяхното бъдеще, като част от единна, свободна и мирна Европа. Ние приветстваме усилията на Европейския съюз да помага и на двете страни да осъществят европейските си стремежи", гласи декларацията на Клинтън, цитирана от Ройтерс.

Независимостта на Косово е необратима, заяви френският външен министър Бернар Кушнер след оповестяването на становището на Международния съд в Хага.

"Това становище ясно потвърждава, че обявяването на независимостта на Косово не противоречи нито на международното право, нито на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както Франция винаги е твърдяла", каза Кушнер.

Кушнер призова "всички държави, които очакваха това становище, за да вземат решение за признаване на новата държава, да не се бавят повече".

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова Белград и Прищина да се насочат към европейското си бъдеще.

Призовавам политическите представители в Белград и Прищина да гледат сега по посока на европейското си бъдеще и да се заемат конструктивно и прагматично с въпросите за ежедневното съжителство в интерес на населението на техните страни, посочи в съобщение германският външен министър. Сега са необходими политика и диалог, добави Вестервеле. Той изтъкна, че бъдещето на Сърбия и Косово е в ЕС.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова всички страни в Косово да не допускат провокации след оповестяването на становището на Международния съд в Хага в подкрепа на легитимността на едностранно провъзгласената независимост на Косово, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

"Генералният секретар призовава страните да водят конструктивен диалог и да избягват каквито и да било стъпки, които биха могли да се възприемат като провокации и да подкопаят диалога", каза говорителят на Бан Ки-мун Мартин Несирки.

Той допълни, че генералният секретар на ООН ще предаде на Общото събрание консултативното заключение на Международния съд за Косово. (БТА)

Коментари след решението на съда в Хага за Косово
netinfo