Кметът на Анкара ще строи „Музей на вандализма” на протестиращите
Кметът на Анкара ще строи „Музей на вандализма” на протестиращите / снимка: Gulliver/Getty Images

Кметът на Анкара обеща да построи „Музей на вандализма”, за да покаже разрушенията, причинени от протестиращите на турската столица, съобщи електронното издание „Хюриет дейли нюз”. Мелих Гьокчек обяви в съобщение намерението си да открие музей, в който да изложи пострадалата обществена собственост по време на антиправителствените протести в столицата.

Едно от най-противоречивите имена от управляващата Партия на справедливостта и развитието, Гьокчек предизвика дебати, когато предприе „война” в Twitter срещу медии като БиБиСи и СиЕнЕн, обвинявайки ги в конспирация и лъжливи информации. Той продължи своя „кръстоносен поход” срещу демонстрантите, като обяви плановете си за музея и описа протестите като „прояви на терор”.

„Заради тези прояви на терор, които се състояха основно на (площад) Къзълай и в околностите му, 26 обществени автобуса, 48 автобусни спирки, 64 пътни знака, 74 билборда, художествена галерия, общинска сграда, камери, лампи, паваж, както и часовникът на площад Къзълай бяха повредени”, се посочва в съобщението, отбелязва БТА.

Освен повредената обществена собственост, в музея ще бъдат показани също снимки и видеоматериали, уточнява кметът на Анкара.

В края на май Турция бе обхваната от безпрецедентни безредици. Всичко започна от палатков лагер, който протестиращи издигнаха в парка „Гези”, близо до площад „Таксим” в Истанбул, в знак на протест срещу плановете за застрояване на една от малкото останали зелени площи в града.

Напрежението ескалира, след като полицията използва сълзотворен газ и струи вода, за да разпръсне демонстрантите. Протестите бързо обхванаха и други градове. Шествия на недоволни имаше в Измир, Анкара и други турски градове.