Китайски магнат бе осъден на 16 г. затвор за корупция
Китайски магнат бе осъден на 16 г. затвор за корупция / netinfo

Китайският предприемач Чжоу Чжъни, един от най-богатите хора в страната, бе осъден днес на 16 години затвор за корупция, предаде Ройтерс.

Чжоу, президент на шанхайската компания за недвижими имоти "Нункай дивелопмънт груп", който само преди година излежа тригодишна присъда за борсови измами и подправяне на документи, бе признат за виновен по пет обвинения, включително злоупотреба със средства, подкупи и фалшифициране на приходи от ДДС.

Със състояние от 320 млн. долара 45-годишният Чжоу бе сочен за единадесетия най-богат човек в Китай. Той бе арестувана миналата година във връзка с шумния процес за разхищаване на средства от фонда за социално осигуряване на Шанхай, чиято основна фигура бе вече бившият партиен секретар на мегаполиса Чен Лянюй, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Самият Чен е разследван по скандал за злоупотреби с фонд на социалноосигурителен фонд на стойност около 500 млн. долара. Десетки други високопоставени служители и ръковители бяха хвърлени в затвора или разследвани във връзка със случая.