/ Gulliver/Getty Images
Китай увери днес, че е осигурил прозрачност в борбата си с коронавируса, след като вчера германският канцлер Ангела Меркел го призова да хвърли светлина върху произхода на пандемията, предаде Франс прес.

"Китай винаги открито, прозрачно и отговорно е укрепвал международното сътрудничество, насочено към превенция на епидемиите", заяви пред журналисти говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.

Той отбеляза, че Китай и Германия поддържат "тясна връзка" с цел съвместни усилия срещу пандемията.

По повод разногласията за произхода на вируса, тръгнал от централния китайски град Ухан, Гън повтори, че въпросът е от компетенцията на учените.

През последните седмици САЩ обвиниха Китай, че не е реагирал ефективно през първите седмици на епидемията и е минимизирал последиците от нея на своя територия. Китайската лаборатория, сочена от американски медии като възможен източник на вируса, категорично отрече да носи каквато и да било отговорност за пандемията. Пекин отхвърли вчера искане на Австралия да разследва начина, по който е била водена борбата с вируса. В четвъртък френският президент Еманюел Макрон заяви пред в. "Файненшъл таймс", че в Китай "явно са ставали неща, които не се знаят", припомня Франс прес.