/ iStock/Getty Images
Правителствената директива вероятно ще нанесе удар върху мултинационалните компании от САЩ като HP, Dell и Microsoft
Китай разпореди цялото чуждестранно компютърно оборудване и софтуер да бъдат премахнати от правителствените служби и публичните институции в рамките на три години, съобщава Financial Times.

Правителствената директива вероятно ще нанесе удар върху мултинационалните компании от САЩ като HP, Dell и Microsoft и отразява опитите на Вашингтон да ограничи използването на китайски технологии, тъй като търговската война между страните се превръща в технологична студена война.

Администрацията на Тръмп забрани на американските компании да правят бизнес с китайската телекомуникационна компания Huawei по-рано тази година, а през май Google, Intel и Qualcomm обявиха, че ще замразят сътрудничеството с Huawei, припомня "Гардиън".

Като изключи Китай от западното ноу-хау, администрацията на Тръмп даде да се разбере, че истинската битка е за това коя от двете икономически суперсили има технологично предимство за следващите две десетилетия.

Китайският износ за САЩ е намалял силно през ноември на фона на митническата война

Това е първата известна публична директива от Пекин, определяща конкретни цели, ограничаващи използването на чуждестранни технологии в Китай, макар че може да се разглежда като част от по-широк ход на Китай за увеличаване на зависимостта от националните технологии.

FT съобщи, че директивата ще доведе до замяната на приблизително 20 милиона до 30 милиона хардуерни части, и че подмяната ще започне през 2020 г. Анализаторите казват пред FT, че 30% от замяната ще се извършат през 2020 г., 50% през 2021 г. и 20% през 2022 г.

Поръчката е дошла от централния офис на Китайската комунистическа партия в началото на тази година, заявиха анализаторите. Двама служители от фирми за киберсигурност казаха пред вестника, че правителствените клиенти са огласили политиката.

Подмяната на всички устройства и софтуер в този период ще бъде предизвикателство, като се има предвид, че много продукти са разработени за операционни системи от САЩ като Windows на Microsoft. Китайските правителствени служби са склонни да използват настолни компютри от китайската компания Lenovo, но компоненти на компютрите, включително техните процесорни чипове и твърди дискове, са направени от американски компании.
Economic.bg