/ istock
Китай постепенно ще повиши пенсионната си възраст, която понастоящем е сред най-ниските в света, за да позволи на хората да работят по-дълго, тъй като се бори да облекчи нарастващия натиск върху пенсионните бюджети, а много провинции вече са изправени пред дефицит

Реформата е спешна, тъй като средната продължителност на живота в Китай се е увеличила до 78 години до 2021 г. от около 44 години през 1960 г., изпреварвайки САЩ, и се очаква да надхвърли 80 години до 2050 г.

Съобщението от неделя е включено в ключов политически документ, в който са представени и планове за усъвършенстване на стратегията за борба с намаляването на раждаемостта и застаряването на населението, което през 2023 г. намалява за втора поредна година и се очаква да намалява в продължение на десетилетия.

„В съответствие с принципа на доброволно участие с подходяща гъвкавост ще напреднем в реформата за постепенно повишаване на законоустановената пенсионна възраст по разумен и организиран начин“, заявиха властите.

Реформите, описани в документа, се предвижда да бъдат завършени до 2029 г., добавиха те.

Пенсионната възраст понастоящем е 60 години за мъжете, което е с пет-шест години по-малко от тази в повечето развити икономики, докато за жените, работещи в сферата на труда, тя е 55 години, а за жените, работещи в заводи, - 50 години.

През последните две години политиците заявиха, че имат за цел да повишат възрастта за пенсиониране, но с тази промяна за първи път работниците ще могат да изберат да продължат да работят.

Националните здравни власти очакват кохортата на лицата на възраст 60 и повече години да нарасне от 280 млн. на повече от 400 млн. до 2035 г., или еквивалента на цялото сегашно население на Великобритания и САЩ, взети заедно.

Демографски натиск

Повечето държави са увеличили пенсионната възраст в отговор на демографския натиск, за да защитят пенсионните фондове и да забавят потенциалното намаляване на работната сила, казва Майкъл Херман, старши съветник във Фонда на ООН за развитие на населението.

„Това е стандартен инструмент на политиката и постепенното му прилагане има голям смисъл. Важно е да направим това по гъвкав начин“, каза той и добави, че работниците трябва да имат възможност да работят на непълно работно време или от дома си, или да бъдат ангажирани по проекти.

Понастоящем всеки китайски пенсионер се издържа от вноските на петима работници. Съотношението е наполовина по-малко от това преди десетилетие и има тенденция към 4 към 1 през 2030 г. и 2 към 1 през 2050 г..

Според икономисти сегашната пенсионна система на Китай, която разчита на намаляващата активна работна сила, за да изплаща пенсиите на нарастващия брой пенсионери, е неустойчива и трябва да бъде реформирана.

Единадесет от 31-те провинциални юрисдикции в Китай имат дефицит в бюджета за пенсии, сочат данни на Министерството на финансите. Държавната Китайска академия на науките смята, че пенсионната система няма да има пари до 2035 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters