Китайските власти обявиха днес общо смекчаване на ограничителните мерки заради ковид, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Това стана, след като страната бе разтърсена в края на миналия месец от безпрецедентни протести срещу рестрикциите. Китай бе една от последните държави, където бяха останали в сила строги ограничения. Те се вписваха в знаковата политика на "нула ковид" на президента Си Цзинпин.

Националната здравна комисия съобщи днес, че заразените с коронавирус, които нямат симптоми или имат само леки такива, вече имат право да се лекуват сами под карантина у дома.

Това е радикална промяна, след като в продължение на три години в Китай всеки човек, дал положителна проба за коронавирус, бе настаняван в карантинен център, отбелязва Франс прес.

Нов вариант на Омикрон в Европа, има вероятност да дойде по празниците и у нас

Също така ще бъде намалено като честота и обем масовото тестване за коронавирус.

Сега китайците трябва да си правят тестове няколко пъти седмично, за да имат достъп до обществени места, припомня АФП.

Освен това хората вече няма да са длъжни да представят отрицателен Пи Си Ар тест за коронавирус, за да пътуват между различни провинции, и да се подлагат на тест след пристигането си.

От властите във всички китайски региони се иска да повишат дела на ваксинираните срещу ковид при възрастовата категория от 60 до 79 години и да ускорят ваксинационната кампания сред хората над 80 години.

На този фон, представител на Националната здравна комисия заяви днес, че китайските ваксини срещу ковид са много безопасни, с ползи, далеч надхвърлящи рисковете, съобщи Ройтерс.

Общото смекчаване на антиковидните ограничения в Китай бе обявено броени часове след публикуването на нови обезпокоителни данни за състоянието на втората икономика в света. Миналия месец износът и вносът са намалели заради строгата политика на "нула COVID" и слабото търсене, посочва АФП.

АП отбелязва, че китайските власти са опитвали да поддържат баланс между запазването на твърдолинейната санитарна политика и поддържането на националната икономика. Общественото недоволство от строгите рестрикции обаче най-накрая управляващите в Пекин да променят мнението си и да последват примера на много други страни, които отмениха рестрикциите на фона на отслабването на коронавируса.

Ройтерс определя обявените днес смекчаване на ограниченията като най-силния сигнал досега, че Китай подготвя своето население да свикне да живее с ковид.

В продължение на три години китайските власти третираха инфекциозното заболяване, причинявано от новия коронавирус, появил се в страната в края на 2019 г., като опасна болест, подобно на бубонната чума или холерата. В резултат цели квартали и дори градове бяха блокирани, а жителите им - принуждавани да си стоят у дома със седмици, дори при един потвърден заразен. От миналата седмица обаче властите започнаха да казват, че патогенът вече не е толкова вирулентен, а експерти заявяват, че COVID-19 не е по-смъртоносен от сезонния грип.

Гу Сяохун, водещ авторитет в областта на традиционната китайска медицина, дори предложи днес официалното наименование на инфекциозното заболяване КОВИД-19 да бъде променено, за да бъде отразена мутацията на вируса, предаде Ройтерс.

Броени часове преди да бъде обявено общото смекчаване на мерките, Гу каза пред официоза "Бейжин дейли", че на заразените с леки симптоми трябва да им бъде позволено да остават под карантина вкъщи.

"Най-трудният период (от пандемията) приключи", заяви в коментар в понеделник китайската държавна информационна агенция Синхуа, като се аргументира, че коронавирусът вече не е толкова вирулентен и в същото време е в ход кампания за ваксиниране на 90 процента от населението.

Общото смекчаване на мерките в Китай бе обявено 10 дни след вълна от протести, отбелязва АФП. В десетина града демонстранти, повечето от които младежи, призоваха за смекчаване на строгите ограничения, като някои дори поискаха оставката на президента Си Цзинпин.

През последните дни китайски градове и провинции вече обявиха разхлабване на рестрикциите.

ДПА определя решението като отстъпка пред протестиращите.

Ограниченията в Китай бяха смекчени и на фона на известен спад на новите случаи на коронавирус. Националната здравна комисия съобщи днес за около 25 хиляди новозаразени през последното денонощие. Тези данни потвърждават тенденцията на намаляване на новите случаи през последните дни след върховата стойност от приблизително 40 хиляди в края на миналия месец.

Новината за разхлабването на рестрикциите бе посрещната с радост в Китай, отбелязва Ройтерс. Въпреки че границите на страната с население от около 1,4 милиарда души до голяма степен остават затворени, много хора се зарадваха на перспективата животът им отново да се нормализира - три години след като новият коронавирус бе засечен за първи път в централния китайски град Ухан.

Смекчаването на ограниченията бързо стана водеща тема за потребителите на китайската социална платформа "Вейбо". Мнозина казаха, че се надяват да могат скоро пак да пътуват, макар някои да изразиха безпокойство от евентуално ускорено разпространение на коронавируса.

"Време е нашият живот да се нормализира, а Китай да се върне обратно към света", написа един потребител във "Вейбо".

Анализатори приветстваха перспективата забуксувалата китайска икономика да получи импулс. Някои от тях прогнозираха, че Китай ще отвори напълно своите граници не по-късно от средата на следващата година.

Въпреки разхлабването на рестрикциите, което се очаква да има положителен ефект върху икономиката, фондовите пазари регистрираха днес спад, на фона на засилилите се опасения за икономическия растеж и лошите данни за китайската търговия. Много инвеститори изглежда предпочетоха да си приберат печалбата и продаваха акции.
БТА