бебе
бебе / istock
Инцидент, при който две жени заключиха плачещо малко дете в тоалетна на самолет, предизвика онлайн дебат в Китай за това как да се контролират децата на обществени места.

Инцидентът стана сензационен в китайските социални мрежи, след като една от двете жени, Гоу Тингтинг, публикува видео, на което носи плачещото момиче към тоалетната.

В публикацията си тя се представи като герой, помагащ на другите пасажери, но бързо беше посрещната с негативна реакция.

По-късно авиокомпанията каза, че бабата на момичето е дала разрешение на двете жени да я "образова".

Инцидентът е станал на 24 август на борда на полет на Juneyao Airlines от югозападния град Guiyang до Шанхай.

Малкото дете, което пътувало с баба си, започнало да плаче по време на полета.

Авиокомпанията каза в изявление два дни след инцидента, че бабата на момичето, която пътувала с нея, се съгласила две жени да заведат момичето до тоалетната и да я заключат.

Съобщава се, че видео, публикувано от  Гоу в китайските социални медии, показва как другата жена казва на момичето, че може да излезе от кабинката само ако спре да плаче.

Доклади в местните медии казват, че тя е била на една година, въпреки че авиокомпанията не е дала подробности.

В отговор на критиките Гоу каза, че "предпочита да предприеме действия, вместо да бъде страничен наблюдател".

"Просто исках да успокоя детето и да оставя всички да си починат", написа тя в Douyin, китайския еквивалент на TikTok.

Тя също така обясни, че някои пътници са се "преместили в задната част на самолета, за да избягат от шума", докато други са пъхнали хартия в ушите си.

"Децата не могат да контролират емоциите си, когато са на една или две години. Какво лошо има в плача? Не плачеше ли и ти, когато беше малка?" един потребител написа в Weibo.

Друг беше загрижен за психологическото въздействие върху момичето, като каза: "Трябва да мислим за това как обществените пространства могат по-добре да приемат и настаняват малки деца".

Но имаше някои, които защитаваха жените, заявявайки, че действията им са оправдани, тъй като бабата на момичето е дала съгласието си.

Има нарастващ дебат за това как да се управлява това, което Китай нарича "деца мечки" - разглезени малки деца, които вдигат шум на обществени места, като например като крещят или увреждат обществена собственост.

Използването на думата "мечка" в този случай предполага, че някои хора в Китай смятат, че някои деца могат да действат по див начин.

Някои обществени влакове започнаха да работят с отделни купета за деца.

Има смесени възгледи за това другаде по света. Южна Корея, например, е определила стотици зони без деца в ресторанти, музеи и театри.

Законодателите призоваха правителството да се отърве от тези зони, позовавайки се на необходимостта от пресъздаване на общество, което приема по-добре децата - особено след като страната се бори с ниска раждаемост.

Глобалните авиокомпании, включително турско-холандският превозвач Corendon Airlines и базираната в Сингапур Scoot, предлагат възможност на пътниците да плащат повече, за да бъдат настанени в зона без деца.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
BBC