Киргизстан закрива база на САЩ за операциите в Афганистан
Киргизстан закрива база на САЩ за операциите в Афганистан / БГНЕС

Киргизстан ще разпореди в близките дни, под натиска на Русия, да бъде закрита разположена на негова територия американска военновъздушна база, използвана за поддръжка на военните операции в Афганистан, съобщи Франс прес. "Президентският указ за анулирането на споразумението със САЩ вече е готов. След няколко дни той ще бъде публикуван в киргизките медии", заявил високопоставен представител в Бишкек, пожелал анонимност.

Американската база Манас е разположена на летището в Бишкек. През последните години Киргизстан заплаши няколкократно да закрие базата, в която служат 1200 души, главно американци, но също французи и испанци. Само на няколко десетки километри от Манас е разположена руска военна база, създадена през 2003 година.

Според източника Русия оказала натиск върху президента на Киргизстан, Курманбек Бакиев, да закрие базата в замяна на голяма финансова помощ от Русия. В момента се водят преговори между двете страни за предоставяне на руски кредит от 225 милиона евро, както и за инвестиции от 1,7 милиарда евро в енергийния сектор на бившата съветска република.

"В замяна на толкова голям кредит Кремъл поиска от Бакиев да вземе решение за закриване на базата преди официалното му посещение в Москва", насрочено за 3 февруари, заявил източникът.

Американският генерал Дейвид Петреъс, който оглавява Централното командване на въоръжените сили на САЩ, заяви в Душанбе, че Вашингтон не планира да променя статута на базата "Манас". Генерал Петреъс, който се срещна с ръководството на Таджикистан, заяви, че планира да обсъди бъдещето на базата по време на предстоящата си визита в Киргизстан.