енергия ток крушка
енергия ток крушка / / iStock/Getty Images
Кипър обяви в четвъртък, че е подписала първата си сделка за експлоатация на природен газ на стойност 9,3 милиарда долара с консорциум, съставен от гиганта Shell, базираната в САЩ Noble и израелската компания Delek.

"Noble Energy, Shell и Delek сега имат в ръцете си първия лиценз за експлоатация, предоставен от Република Кипър, за да могат да комерсиализират находището", заяви министърът на енергетиката Джордж Лакотрипис, малко след подписването на споразумението.

25-годишният лиценз е за газовото находище „Афродита“, първото открито извън Кипър от базираната в Тексас Noble Energy през 2011 г. Счита се, че съдържа над 113 милиарда кубически метра газ.

Подписването на сделката идва след като кабинетът одобри ревизии на споразумение за споделяне на производството, направено по искане на компаниите поради значителен спад на цените на въглеводородите от средата на 2014 г.

Преработката на договора за производство означава, че Никозия трябва да получава средногодишен доход от 520 милиона долара за 18-годишен период.

Лакотрипис заяви, че съгласно новата сделка консорциумът е длъжен да спази краткия срок, за да започне извличането на газовите запаси - и генерирането на приходи - до 2025 г.

През февруари ExxonMobil и Qatar Petroleum откриха още по-голям резерв от природен газ край бреговете на Кипър, притежаващ приблизително до двапъти повече газ от „Афродита“.

Италианската ENI и Total от Франция също участват активно в проучването за нефт и газ извън Кипър.

Република Кипър, държава-членка на ЕС, продължи напред с проучването на офшорните енергийни ресурси, въпреки краха на преговорите през 2017 г. за прекратяване на продължаващото десетилетия разделение на средиземноморския остров.

Това разгневи Турция, която от 1974 г. разполага с войски в Северен Кипър. Тогава Турция окупира една трета от острова в отговор на преврат, организиран от от военната хунта, управляваща Гърция.

Турция започна отделни проучвателни операции в изключителната икономическа зона на Кипър, в резултат на което ЕС одобри правна рамка за санкции срещу лица и фирми, участващи в тези операции.