Кастро бе показан по телевизията за първи път от три месеца
Кастро бе показан по телевизията за първи път от три месеца / снимка: BGNES

Боледуващият кубински лидер Фидел Кастро бе показан по телевизията за първи път за последните три месеца, предадоха осведомителните агенции.

Държавната телевизия излъчи 10-минутен видеозапис на среща на Кастро с венецуелския президент Уго Чавес, която според медията се е състояла в понеделник в Хавана. Кубинският лидер изглежда укрепнал и понапълнял в сравнение с предишни негови записи, отбелязва Асошиейтед прес.

80-годишният Кастро, облечен в спортен екип в червено, бяло и синьо, е показан да стои прав, да седи и да пие портокалов сок. Двамата с Чавес са заснети как разговарят.

Чавес заяви, че Кастро е бил в добро настроение и е изглеждал добре. По думите му двамата са обсъдили множество въпроси, включително световната енергийна криза и климатичните промени.

Кастро се появява много рядко в публичното пространство, откакто бе подложен на тежка коремна операция миналото лято, припомнят агенциите. Това е първото му появяване по телевизията от 28 октомври м.г.

Записът явно цели да разпръсне слуховете за тежкото здравословни състояние на кубинския лидер. По-рано този месец испанският вестник "Паис" съобщи, като се позова на медицински източници, че състоянието на Кастро е сериозно след три неуспешни операции на дебелото черво. Кубински представители отхвърлиха тези твърдения.