Карнавалът във Венеция преминава  под знака на Карло Голдони
Карнавалът във Венеция преминава под знака на Карло Голдони / netinfo

На карнавала във Венеция тази година ще цари атмосферата на ХVIII век, съобщи ДПА. Костюмите и маските на празника ще са посветени на 300-годишнината от рождението на венецианския драматург Карло Голдони.

Програмата на фестивала, който ще продължи до 20 февруари, предвижда много маскаради и музикални представления.

Карло Голдони (1707 - 1793) е световноизвестен италиански драматург и поет. Наследство на Голдони е много обширно. Той е автор на повече от 260 произведения в най-различни жанрове - трагедии, трагикомедии, комедии ( в това число импровизации), либрета, опери, мелодрами, драми. По-голямата част от произведенията на Голдони са написани в проза, някои от тях са на италиански език, други са на венециански диалект, използва също така смесването на литературен италиански с диалектни форми. Повечето пиеси на Голдони са в духа на комедия дел'арте.

Сред най-популярните му творби са "Хитрата вдовица", "Рибарски свади", "Слуга на двама господари", "Гостилничарката", "Влюбените".

Карнавалът във Венеция е един от най-старите в Европа. Организиран за първи път през ХV век пред Двореца на дожите с разрешението на папата, карнавалът се е превърнал в институция. След като през 1797 г. Наполеон завладява града, традицията е прекъсната и е възстановена чак през 1979 г. Най-популярните костюми на карнавала във Венеция са на знатни особи и на шутове, на персонажи от комедия дел'арте.