/ ThinkStock/Getty Images
В кратко видео, разпространено от американските власти, се обяснява какво да се прави в случай на ядрена атака
"И така - има ядрена атака. Не ме питайте защо и как, само знайте, че е ударила "голямата бомба", казва водещата в началото на видеото. След което описва първите три стъпки, които трябва да се предприемат в такъв случай: да се влезе на закрито и то далеч от прозорците, по възможност да се потърси скривалище в мазето, а ако мазе няма - да се стои колкото може по-близо до центъра на сградата и да се проверява за информация в медиите, пише Deutsche Welle.

Ако човек е бил навън по време на взрива, трябва незабавно да се измие, за да се отърси от радиоактивния прах, се обяснява по-нататък. Не се препоръчва на хората да излизат навън, докато властите не разрешат. Дискусиите, свързани с възможен ядрен удар или начало на ядрена война започнаха по цял свят след нахлуването в Украйна. Те се задълбочиха, след като руският президент Владимир Путин издаде заповед за привеждането на руските сили за сдържане, които включват хиперзвуковото и ядреното оръжие, в "особен режим на бойна готовност".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече тази заповед на Путин "опасна реторика" и "безотговорно поведение". "Перспективата за ядрен конфликт, която преди беше немислима, сега отново стана възможна", каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

През следващото десетилетие предстои нова надпревара в сферата на ядреното въоръжаване, предупредиха в ежегодния си доклад експертите от стокхолмския Институт за изследване на проблемите на мира. Както отбелязват експертите, деветте държави, които имат или се предполага, че имат ядрено оръжие - Русия, САЩ, Китай, Франция, Великобритания, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея- започват активно да модернизират арсенала си.