Как трафикантите на мигранти избягват патрулите на НАТО
Как трафикантите на мигранти избягват патрулите на НАТО / БГНЕС

Трафикантите на хора продължават да превозват мигранти от Турция към Гърция, като променят маршрутите, за да избегнат патрулите на НАТО, така че мигрантският поток към гръцките острови въобще не е секнал.

Между 20 и 40 лодки все още правят курсове всеки ден, като внимават да не се засичат със седемте патрулни съда на НАТО, заявява за ДПА командир Йорг Клайн.

"Когато сме на подходящото място, оказваме въздействие. Но контрабандистите са много гъвкави и сменят маршрутите", каза той.

НАТО разширява мисията срещу трафикантите на хора в Егейско море

Натовското присъствие в няколко изолирани участъка на крайбрежната ивица не е достатъчно според Клайн, който е също капитан на кораба "Бон".

"Ако отрежем Лесбос изцяло, можем да очакваме потокът от мигранти да се насочи по нов път", добави той, имайки предвид гръцките острови на по-малко от 20 км от турския бряг.

Балканският маршрут на мигрантите на практика е затворен

Броят на мигрантите, които слизат на Лесбос и други острови всеки ден, почти не се е променил от началото на натовската операция миналия месец в Средиземно море, която е ограничена за момента в морето между Лесбос и Турция.

Според Клайн операцията трябва час по-скоро да бъде разширена към други крайбрежни райони в Егейско море.

Източник: БТА