/ iStock/Getty Images
Етологът Кристиан Ленци е събрал невероятната стратегия, която животните възприемат във войната срещу инфекциите. Можем ли да научим нещо?

Дори в животинския свят стратегиите, поведението и средствата за борба с разпространението на инфекциозни болести са велика война, която се води всеки ден, като се възползват максимално от възможностите, които природата предлага, пише италианското издание на "Венити Феър".

Кристиан Ленци, етолог, съосновател с Киара Грасо на „EticoScienza“ и автор на „Тайните на имунитета. Всичко, което можем да научим от животните относно хигиената и контрола на инфекциите „е написал истинска извадка от навици, поведения и действия, които животните са въвели в борбата си с този невидим враг.

По този начин откриваме, че шимпанзетата също практикуват карантина, премахвайки заразните животни, за да запазят здравето на групата. Това, че лемурите търкат стоножки по козината си, защото използват изтръпващата сила на течността, която тези малки животни произвеждат, за да отблъснат враговете. Че слоновете използват калта от басейните с вода като защитен крем, за да се защитят от слънчевите лъчи и че жирафите имат почистена козина, сякаш идват от уелнес център, благодарение на буфагите - малки и много красиви птици с червен клюн, които постоянно кълват паразити от гърба на големите африкански бозайници.

Но също така откриваме, че животните се защитават срещу вируси и бактерии, например, използвайки билки за дезинфекция на гнездото, както правят някои птици, докато маймуните се подстригват, за да премахнат досадни паразити.

Накратко, от животинския свят може да се научи много за чистотата и имунитета. Всъщност, книгата написана по време на пандемията от SARS-CoV-2, между пролетта и началото на лятото на 2020 г., се роди именно от въпроса, който Кристиан Ленци си зададе по време на карантината и на свръх дезинфекцията, на който всички ние сме подложени за противодействие на разпространението на пандемията: но как го правят животните? В крайна сметка, това се превръща и в покана да не се прави компромис с екосистемите, за да се избегне излагането на неизвестни болести.