/ БГНЕС
Европейският съюз призова Турция да прекрати военната си операция в Северна Сирия, отхвърляйки турските планове за създаване на безопасна зона за бежанци, и добави, че няма да изпраща помощи там, предаде Ройтерс.
 
"ЕС призовава Турция да прекрати едностранните военни действия. Малко вероятно е една т.нар. "зона за сигурност" в североизточната част на Сирия, каквато Турция предвижда, да отговори на международните критерии, позволяващи завръщане на бежанци", се казва в обща декларация на 28-те страни членки на съюза. "ЕС няма да предоставя помощ за стабилизация или развитие в райони, където правата на местните жители се игнорират", се посочва в документа, цитиран от Ройтерс.

Напрежение между Сирия и Турция, започна военна операция
 
Военната операция на Турция в Североизточна Сирия трябва да бъде сдържана, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави, че е важно регионът да не се дестабилизира допълнително, предаде Ройтерс. Той заяви пред журналисти, че Турция има "легитимни опасения за сигурността си" и е информирала НАТО за нападението си срещу кюрдските бойци в Сирия.
 
"Разчитам на Турция, че ще действа сдържано и ще гарантира, че всяко действие, което би предприела в Северна Сирия, ще бъде пропорционално и премерено", заяви той след среща с италианския премиер Джузепе Конте. "Важно е да се избягват действия, които може да дестабилизират допълнително региона, да ескалират напрежението и да причинят още човешки страдания".

В очакване на турската офанзива: Кюрдските власти обявиха обща мобилизация
 
Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации ще заседава за Сирия при закрити врата в четвъртък, казаха дипломати, цитирани от Ройтерс, след като Турция предприе днес военна операция срещу кюрдските бойци в североизточната част на съседната страна. Обсъждането на обстановката в Сирия от 15-членния Съвет за сигурност е поискано от 5 европейски страни членки - Великобритания, Франция, Германия, Белгия и Полша, казаха дипломатите.
 
Френският министър на отбраната Флоранс Парли заяви, че турската офанзива в Североизточна Сирия е опасна и трябва да спре, предаде Ройтерс. "Тя е опасна за сигурността на кюрдите. Опасна, понеже е от полза за "Ислямска държава", с която воюваме от пет години. Трябва да спре", написа Парли в Туитър.
 
Египет призова за спешна среща на Лигата на арабските държави по повод на турската офанзива в Сирия, съобщи външното министерство в Кайро, цитирано от Ройтерс.
"Египет по възможно най-категоричен начин заклеймява турската агресия на сирийска територия", се казва в декларацията на министерството. Посочва се, че тази офанзива "представлява фрапантна и неприемлива атака срещу суверенитета на една братска арабска страна".
БТА