/ БГНЕС
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини приветства освобождаването на украинци като част от размяната на затворници с Русия и призова двете страни "да засилят този импулс", предаде ДПА. Освобождаването им е свидетелство за работата и решимостта на тези, включително представители на гражданското общество, активисти и юридически експерти, които работиха неуморно за този изход, посочва шефката на европейската дипломация в изявление.
 


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази облекчение, а председателят на Европейския парламент Давид Сасоли сподели "искрената си радост" от освобождаването на режисьора Олег Сенцов, който е носител на престижната европейска награда "Сахаров" за защита на човешките права.
 

 
Доналд Тръмп

Историческата размяна на затворници между Украйна и Русия е "може би огромна първа стъпка към мир". Това заяви Доналд Тръмп, поздравявайки двете страни, които са в конфликт от пет години, предаде Франс прес. "Много добра новина", добави в Туитър президентът на САЩ.

След 5-годишен конфликт: Русия и Украйна си размениха затворници (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Окуражават ни признаците на по-сериозен диалог между Русия и Украйна", уточни пред АФП служител от Държавния департамент на САЩ и добави, че подкрепя усилията на новия украински лидер Володимир Зеленски, насочени към "дипломатическо решение".
 


"Призоваваме Русия незабавно да освободи всички останали украинци, включително от татарската общност в Крим, които все още са несправедливо затворени", продължи той. "Продължаваме да приканваме Русия да спазва ангажиментите си в рамките на споразуменията от Минск и да върне на Украйна контрола над Крим", анексиран през 2014 година, допълни американският служител.
 
Париж

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан приветства в комюнике размяната на общо 70 затворници между Украйна и Русия - "жест", който по думите му демонстрира "волята" на двете страни "да подновят диалога".

Киев: Москва поиска размяната на затворници, за да прикрие замесен в Mh17

Този жест "ще допринесе за възстановяване на атмосферата на доверие между страните" по размяната и "дава на хората възможност да се надяват, че ще бъде сложен край на петгодишния конфликт, който и досега всеки месец взема десетки жертви", добави министърът, който се очаква да направи в понеделник посещение в Москва.
 
 
ООН оценява позитивно размяната на затворници между Русия и Украйна

ООН оценява позитивно проведената в събота взаимна размяна на затворници между Русия и Украйна, заяви за РИА Новости заместник-генералния секретар на световната организация Фархан Хак. „От известно време искахме този въпрос да бъде решен. Така че, това което се случи е позитивно“, заяви Хак.


Ангела Меркел определи като "знак за надежда" размяната на затворници


Германската канцлерка Ангела Меркел определи като "знак за надежда" безпрецедентната мярка след 5-годишния конфликт. Тя прикани дейността в тази насока да продължи, "за да се изпълнят споразуменията от Минск", цитира я ТАСС.

"Тази размяна на затворници между Русия и Украйна е знак за надежда", посочи Меркел в изявление, разпространено чрез Туитър от нейната пресслужба "Струва си да работим все така усилно, за да изпълним споразуменията от Минск. Федералното правителство е готово за това", увери тя.


 
БТА