Как „Ислямска държава се сдоби с хиляди автомобили „Тойота
Как „Ислямска държава се сдоби с хиляди автомобили „Тойота / Thinkstock/Getty Images
Как „Ислямска държава" се сдоби с хиляди автомобили „Тойота"
82114
Как „Ислямска държава" се сдоби с хиляди автомобили „Тойота"
  • Как „Ислямска държава" се сдоби с хиляди автомобили „Тойота"

САЩ започнаха разследване, след като стана ясно, че членовете на "Ислямска държава" карат предимно една марка джипове. Бойците на групировката използват като основно средство за придвижване два модела на японска автомобилна корпорация, въпреки че по официални данни продажбите й за Сирия са спрени още през 2012 г. Наскоро посланикът на САЩ в Ирак Люкман Файли съобщи, че в последните години терористите от „Ислямска държава" са получили стотици нови джипове от същата компания, като автомобилите са използвани във военни операции и за терористична дейност.

Разследването се води от отдела за борба с финансирането на тероризма към Министерството на финансите на САЩ и цели да установи защо сирийските и иракските ислямисти се движат изключително с един вид нови джипове.

Бойците на „Ислямска държава" се придвижват основно с два модела джипове на японска автомобилна компания и това се вижда по множеството снимки и видеозаписи. За много хора тези модели започват да се превръщат в символ на терористите, пишат американски издания.

Министерството e поискало от японския производител съдействие при изясняването на това как джиповете стигат до тази част от Близкия изток, съобщава американският телевизионен канал ABC.

„Ние съблюдаваме строга политика, съгласно която се забранява продажбата на транспортни средства на купувачи, които могат да ги използват за военна или терористична дейност", съобщиха представители на компанията. От там уверяват, че не може да се наложи контрол по целия път от поточната лента до крайния потребител, уточнявайки, че автомобилите винаги могат да се откраднат, купят и препродадат.

Официалните продажби за Сирия на компанията, чиито автомобили са обект на разследването, са спрени още през 2012 г. - малко след като протестите срещу управлението на президента Башар Асад прераснаха във въоръжен конфликт.

Веднага след това обаче е отчетено рязко увеличение на продажбите на тези два модела в съседен Ирак - от 6000 джипа през 2011 г. на 18 000 през 2013 г. През миналата година на иракския пазар са продадени около 13 000 такива коли.

В репортажа на ABC се посочва, че ислямистите използват също и коли на още две японски и една южнокорейска автомобилни компании.