Кадри с жестоки издевателства над затворници потресоха Грузия
Кадри с жестоки издевателства над затворници потресоха Грузия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В Грузия избухна скандал, след като бяха разпространени кадри, показващи жестоко отношение към затворници, предаде Руската служба на Би Би Си.

Кадрите, заснети със скрита камера в Гълданския затвор в Тбилиси, бяха разпространени от министерството на вътрешните работи и показани по грузински опозиционни телевизионни канали.

Както предаде Интерфакс, на тях се вижда как охраната насилва затворници с гумени палки и метли. Има и кадри, на които двайсетина надзиратели се редуват да бият затворници по ръцете и краката.

Видеото е било предоставено от бивш служител на затвора, който избягал в Белгия. В разговор с телевизия ТВ-9 той твърди, че затворниците са били измъчвани по пряка заповед на шефа на МВР Бачо Ахалая и че министърката, отговаряща за изтърпяване на наказанията Хатуна Калмахелидзе, е знаела за изтезанията, каквито били използвани и в други затвори.

След излъчването на записите в големите грузински градове - Тбилиси, Батуми, Поти и Гори - бяха организирани големи протестни акции, предава БТА. Пред местните затвори се събраха роднини на изтърпяващите наказания. Представители на опозицията и на обществени организации поискаха оставки и започване на разследване срещу министрите на вътрешните работи и на затворите.

Министърката Хатуна Калмахелидзе съобщи, че е депозирала оставката си, предаде ИТАР-ТАСС. Преди това по обвинения в "нечовешко отношение към затворници" в Тбилиси са задържани трима служители от системата на затворите.

Грузинският президент Михаил Саакашвили в специално телевизионно обръщение обеща да накаже всички виновници. "Станалото в Гълданския затвор е нарушение на правата на човека, на правата на затворниците", заяви Саакашвили. Той увери, че повечето от виновниците вече са задържани и ще бъдат съдени.