Кадафи пристига на историческо посещение в Италия
Кадафи пристига на историческо посещение в Италия / снимкa: БГНЕС

Либийският държавен ръководител Муамар Кадафи пристига днес на историческо първо посещение в Италия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Визитата ще продължи три дни. Очаква се тя да бележи края на четирийсет години бурни отношения между северноафриканската държава и нейния бивш колониален господар. Показателно е, че Муамар Кадафи идва на власт през 1969 г., а прави първото си посещение в Италия чак сега.

През този период, за него "бе по-вероятно да отиде на Сатурн, отколкото да посети Рим", красноречив бе либийският държавен вестник "Ал Джамахирия". Изданието коментира, че либийският лидер е бил непримирим в исканията си Италия да се извини за колониалния период, а пък тя е проявила смелост да каже най-накрая истината.

За Италия, това посещение ще бъде "в много отношения историческо", отбеляза на свой ред говорителят на нейното министерство на външните работи Маурицио Масари.

Кадафи ще има срещи с президента Джорджо Наполитано, премиера Силвио Берлускони и председателите на двете камари на парламента. През последния ден от посещението - петък, либийският лидер ще разговаря с бизнес-лидери, водещи жени, представители на индустрията и хора на културата. Той е отправил специална молба за среща с евреи, тъй като еврейската общност бе изгонена от Либия след израелско-арабската война през 1967 г.

Верен на своя стил, Кадафи ще разпъне своята палатка в най-големия обществен парк в Рим "Вила Дория Памфили", където и ще посреща своите гости. Либийският лидер ще спи в едноименния пищен дворец от 13-и век, който се издига на парка.

Според италиански източник в Триполи Кадафи ще дойде с 200-300 души антураж. "Това ще струва много на Италия. Но както всички знаят, Либия е много важна за Рим", каза той.

Визитата на Кадафи в Рим идва след като двете страни сключиха през август миналата година споразумение, в съответствие с което Италия ще налее в Либия милиарди долари под формата на инвестиции и обезщетения за колониалното управление между 1911 и 1943 г. Договорът сложи край на дългогодишния спор между Рим и Триполи.

Муамар Кадафи идва на първото си посещение в Италия 40 години след като взе властта в Либия. Втората му визита в страната обаче ще бъде още идния месец. Тогава той ще участва в срещата на върха на Г-8 в Италия в качеството си на ротационен председател на Африканския съюз.