Йоан Павел II поддържал интензивно приятелство с омъжена философка
Йоан Павел II поддържал интензивно приятелство с омъжена философка / Guliver/Getty Images

Йоан Павел Втори е поддържал повече от 30 години "интензивно приятелство" с омъжената философка Анна-Тереса Тименецка, без да има доказателства да е нарушил обета си за безбрачие. Това се разкрива в писма, които ще бъдат представени в репортаж в предаването на Би Би Си "Панорама", предаде Франс прес.

Тези писма отварят "най-невероятния прозорец върху личния живот на една от най-известните личности в историята", смята журналистът от Би Би Си Едуард Стъртън, който е открил писмата.

Сенките върху канонизацията на Йоан-Павел II

Над 350 писма от Карол Войтила, бъдещ папа Йоан Павел Втори, до американската философка от полски произход Анна-Тереса Тименецка са намерени в Полската национална библиотека, която ги е получила от Тименецка през 2008 г.

Писмата изглежда показват, че философката е изпитвала любовни чувства към кардинал Войтила.

"Мила Тереса, получих трите писма. Пишеш, че си разкъсвана, но не можах да намеря отговор на тези думи", пише бъдещият папа Йоан Павел Втори в писмо от 1976 г., описвайки я като "дар от Бога".

"Били са нещо повече от приятели, но нещо по-малко от любовници", смята Стъртън и посочва, че в тези писма няма никакво доказателство Йоан Павел Втори да е нарушил обета за безбрачие. Кореспонденцията показва "борба за сдържане на нещо, което със сигурност е било много интензивни отношения", каза той.

Провъзгласиха Йоан Павел II и „българския" папа за светци (СНИМКИ)

"Често се случва жени да се влюбват в свещеници. Това винаги поражда доста неприятности", каза отец Бонецки, който дълги години е ръководител в Рим полското издание на в. "Осерваторе романо" преди да стане главен редактор на престижния полски католически седмичник "Тигодник повшехни".

"Ако е била влюбена в кардинал Войтила, вероятно не е била единствената", отбеляза Бонецки, автор на "Календариум", подробна ежедневна хроника за живота на Йоан Павел Втори.

Първото писмо е от 1973 г., когато са се запознали Анна-Тереса Тименецка и Карол Войтила, бъдещия Йоан Павел Втори, а последното е от няколко месеца преди смъртта му през 2005 г.

Източник: БТА