Изстъпления срещу чужденци в ЮАР
Изстъпления срещу чужденци в ЮАР / cнимкa: БГНЕС
Ксенофобското насилие в Южна Африка взе поне 50 жертви, главно в района на Йоханесбург, предава АФП, като се позовава на южноафриканската полиция.

Нападенията срещу емигранти започнаха на 11 май в Александра, предградие на Йоханесбург, и обхванаха и другите бедняшки квартали на стопанската столица на страната както и на Претория, на 60 км по- на север. Оттогава седем от деветте провинции на Южна Африка има нападения срещу емигранти, главно от африканските страни.

Печатът на Южна Африка определя изблиците на ксенофобско насилие като „етническо прочистване“ и настоява за оставката на президента Мбеки, който не реагира срещу нападенията. „Етническо прочистване по южноафрикански“ е заглавието с едри букви на първа страница на „Сънди Индипендънт“.

Две седмици на убийства, изнасилвания, линчове, палежи и грабежи взеха 50 жертви, стотици хора са ранени и над 35 000 са принудени на бягат и да търсят убежище в лагери. Хиляди чужденци поеха обратния път, признава южноафриканският печат. Това е най сериозната, най-тъмната и най-отвратителната криза в нашата млада държава, признават медиите.