/ Gulliver/Getty Images
Ракета "Союз-2.1а" с кораба "Союз МС-20" с двама японски туристи и руски космонавт-журналист беше изстреляна от Байконур, съобщи ТАСС.

Девет минути след изстрелването корабът се отдели от третата степен на ракетата и влезе в орбита.

Пилот на кораба е космонавтът Александър Мисуркин, който е изпълнил вече две мисии на МКС и ще се изяви от орбита като кореспондент на ТАСС. Двамата космически туристи са 46-годишният милиардер Юсаку Маедзава и сътрудникът му Йозо Хирано, филмов продуцент, който ще документира пътешествието и ще захранва Ютюб канала на милиардера.

Скачването с модула "Поиск" е планирано за 16,41 московско време (15,41 ч. български време).

Не е известно колко струва на Маедзава предстоящото космическо пътешествие. Цената на билета се пази в тайна, но подобни пътувания струват милиони долари.

ТАСС и Роскосмос подписаха на 17 ноември меморандум за сътрудничество, според който на МКС ще бъде създаден кореспондентски пункт на агенцията.

Първи кореспондент на ТАСС на орбита ще бъде космонавтът Александър Мисуркин. Той ще разказва за живота и работата на орбиталната станция. Новините и снимките от него ще бъдат публикувани в информационните ресурси на агенцията.

Продължителността на полета ще е 12 денонощия. Мисуркин, Маедзава и Хирано ще се върнат на Земята сутринта на 20 декември.
БТА