Изслушват журналиста, замерил Буш с обувки
Изслушват журналиста, замерил Буш с обувки / снимка: БГНЕС

Иракският журналист Мутанзер аз Зайди, който замери американския президент Джордж Буш с обувките си и го нарече "куче", ще бъде изслушан от съдия от наказателен съд, което е първата стъпка към повдигането на обвинение срещу него, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Съдията трябва да реши дали има основание за повдигането на обвинение срещу журналиста. Иракски юристи разкриват, че срещу Зайди могат да бъдат отправени няколко различни обвинения. Едното е за агресивни действия срещу чуждестранен държавен глава на официално посещение, което може да му донесе присъда от до седем години затвор. По-лекото обвинение в обида на чуждестранен държавен глава предвижда наказание от лишаване от свобода до две години, или глоба от 200 иракски динара (около 17 цента). Зайди може да бъде обвинен и просто в извършване на нападение, което се наказва с максимум една година затвор.

Междувременно, заради слуховете, че Зайди е получил сериозни наранявания вследствие на побой от представители на иракските сили за сигурност - счупена ръка и ребро и вътрешен кръвоизлив - в сунитските и шиитските части на Ирак започнаха демонстрации с искане журналистът, който се превърна в герой за арабския свят, да бъде освободен, пишат "Ню Йорк таймс" и британският "Индипендънт".