Израел ще удари Иран, ако САЩ не заемат по-твърда позиция по ядрената програма на Техеран
Израел ще удари Иран, ако САЩ не заемат по-твърда позиция по ядрената програма на Техеран / снимка: Reuters

Израел може скоро да нанесе превантивен удар срещу Иран ако САЩ не заемат по-твърда позиция по ядрената програма на Техеран. Това заяви председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ Майкъл Роджърс след среща в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде ИТАР-ТАСС.

"Нетаняху е вбесен и подразнен от сегашната позиция на САЩ, на която по негово мнение не достига решимост и яснота за предотвратяване на ядрената заплаха от страна на Иран", заяви конгресменът, цитиран от Би Би Си.

"Израелците не приемат насериозно уверенията на администрацията на САЩ, че не се изключват никакви варианти. А което е по-важно - и иранците не ги приемат насериозно. Точно затова и продължават ядрената си програма", заяви Роджърс.

След срещата с Нетаняху в Ерусалим Роджърс е останал с впечатлението, че държавното ръководство на Израел в скоро време ще нанесе изпреварващ удар по ядрените обекти на Иран, когато се появи възможността да им бъдат нанесени колкото се може по-големи щети.

"Все пак всичко може да се промени ако Белият дом успее да убеди Израел, че самите САЩ са готови в бъдеще да предприемат действия срещу Иран. Сигурен съм, че израелците скоро ще предприемат операция ако САЩ не променят подхода си и не обозначат по-ясно чертата, която Иран не бива да преминава", заяви председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ. /БТА/