/ БГНЕС
Израелската армия съобщи, че е открила най-големия тунел на "Хамас" в ивицата Газа досега, само на няколкостотин метра от ключов граничен пункт. Размерът му беше такъв, че малки превозни средства биха могли да пътуват в тунела, съобщи фотограф на AFP, получил достъп до него.

Подземният проход е част от по-широка разклонена мрежа, която се простира на повече от четири километра и се намира на 400 метра от граничния пункт Ерец, се казва в изявление на армията. Струва милиони долари и отнема години, за да се изгради, казаха израелските сили. Проектът се ръководи от Мохамед Яхя, брат на шефа на групировката Яхя Синвар, за когото се смята, че е организатор на атаките от 7 октомври.

БГНЕС

"Пчелната пита" от проходи включва дренажни системи, електричество, вентилация, канализация и комуникационна мрежа, както и релси. Подът е уплътнен пръст, докато стените му са стоманобетонни, а входът е метален цилиндър със стени с дебелина 1,5 сантиметра. Кадри, разпространени от израелската армия, за които тя каза, че са заснети от Хамас, показват малко строително превозно средство, което се вкарва в тунела, обширен временен склад, пълен с предварително излят бетон за облицоване на стените, и работници, които копаят под земята с помощта на груби електрически инструменти . Израелската армия съобщи, че е открила голям брой оръжия, съхранявани в тунела, готови да бъдат използвани при нападение.

Хора, стоки, оръжия

"Хамас" е изразходвал огромни ресурси в проекта, каза подполковник Ричард Хехт, говорител на армията, и го е направил, за да "обслужва само една цел - да атакува държавата Израел и нейните жители". Той каза, че тунелът е умишлено построен близо до пропускателния пункт Ерец, който Израел използва, за да улесни стриктно контролираното влизане на палестински работници и тези, пътуващи за медицинска помощ.

,  
БГНЕС

"За "Хамас" нападението срещу народа на Израел продължава да има приоритет пред подкрепата на народа на Газа", каза той. Наречен от израелските военни "Метрото в Газа", лабиринтът от тунели под крайбрежната територия първоначално е създаден като начин за заобикаляне на съкрушителната израелско-египетска блокада, въведена от 2007 г. Стотици тунели бяха построени под границата с Египет и в Синайската пустиня, позволявайки на хора, стоки и оръжия да преминават в Газа от външния свят. След войната с Израел през 2014 г. мрежата от тунели беше разширена и "Хамас" често я използва, за да улесни своите ракетни изстрелвания.

,  
БГНЕС

Проучване, публикувано на 17 октомври от Института за съвременна война към американската военна академия Уест Пойнт, казва, че има 1300 тунела, простиращи се на 500 километра. Израелската армия съобщи в началото на декември, че е открила над 800 тунела, като 500 са унищожени. Съобщения в израелските медии миналата седмица казаха, че армията обмисля наводняване на тунелите с морска вода, изпомпвана от Средиземно море, и вече е провела успешни тестове. 
БГНЕС