Израел нахлу по суша в Ливан
Израел нахлу по суша в Ливан / netinfo

Израелски сухопътни части пресякоха границата и навлязоха на територията на Южен Ливан, предаде Асошиейтед прес, като се позова на официален правителствен говорител.

Военен говорител опроверга, че израелската армия е започнала сухопътна операция в Южен Ливан, предаде Ройтерс.

Малобройна група израелски командоси навлезли през нощта на ливанска територия и унищожили позиции на Хизбула, разположени до самата граница, след което се оттеглили на изходните си позиции, уточни говорителят.

За шестте дни от началото на израелската офанзива срещу позиции на Хизбула са унищожени близо една трета от ракетите с обсег 45 километра на шиитската групировка, твърди Ройтерс, като цитира източник от израелското разузнаване. По първоначални оценки преди началото на конфликта Хизбула е разполагала с неколкостотин ракети от този тип.

Групировката има и значителен брой ракети и пускови установки от типа "Катюша". Те са със сравнително малък обсег и малък боен заряд. Голяма част от тези ракети вече или са
изстреляни, или са унищожени, заявил източникът от израелското военно разузнаване.

Досега израелската операция включваше само въздушни и артилерийски удари. Израел пристъпва и към сухопътна операция, за да унищожи ракетните площадки и техника, използвани от Хизбула за нападения на територията на Израел. Според АП, районът на израелската сухопътна операция е изключително опасен заради минните полета, поставени от Хизбула.

Ливанската телевизия Ел Би Си съобщи, че над южните квартали на Бейрут е бил свален израелски изтребител Ф-16, предаде Ройтерс. Телевизията на Хизбула, Ал Манар, съобщи, че е свален израелски хеликоптер. По покривите на сградите в южните квартали мъже започнали от радост да стрелят във въздуха с автомати, след като чули съобщението по телевизията.

Израел категорично опроверга съобщенията за свален самолет, посочва АП.

Израелският премиер Ехуд Олмерт заяви, че сраженията в Ливан ще спрат, когато двамата отвлечени от Хизбула израелски войници бъдат освободени, ракетните нападения срещу Израел спрат и ливанската армия се разположи по ливанско-израелската граница, предаде Асошиейтед прес.

В емоционална реч пред парламента, произнесена шест дни след началото на военните действия срещу Ливан, Олмерт подчерта, че Израел няма да прояви милост към екстремистите, които обстрелват с ракети градовете му. Ние не желаем война, нито пряк
конфликт, но ако се наложи, няма да се изплашим от това, каза премиерът.

Той нарече бойците в Газа и Ливан агенти на Иран и Сирия и заплаши, че Израел ще унищожи цялата терористична инфраструктура в ивицата Газа и Ливан.

В резултат на въздушен удар, нанесен по Ливан, Израел е унищожил една иранска ракета с голям обсег, сопособна да достигне Тел Авив, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС, 
цигтирайки израелски военни източници.

Израел ударил от въздуха камион, натоварен с оръжия. При взрива хвръкнала ракета, която паднала наблизо, казаха израелски представители, пожелали да останат анонимни. Според тях унищожената ракета била иранско производство - "Зилзал" с обсег от около 120 километра.

Кадри от инцидента били показани по ливански телевизии, но унищожената ракета погрешно била представена като падащ израелски военен самолет, казаха същите източници.