/ istock
Заради смъртта на 64-годишна американка, използването на капсулата за самоубийство„Sarco“ в Швейцария е преустановено, а разследването по случая продължава, съобщи CNN.

Първи смъртен случай чрез използване на противоречива капсула за слагане на край на живота

На 6 септември застъпническите групи, подкрепящи евтаназията, обявиха, че прекратяват приемането на заявления за използване на капсулата, след като през миналия месец са били подадени над 370.
  Капсулата „Сарко“ няма да може да бъде използвана, докато разследването не приключи.

Швейцарската полиция е арестувала няколко души след първата евтаназия, извършена с капсулата.

Въпреки че асистираното самоубийство е законно в Швейцария, то е строго регулирано и "Sarco" срещна съпротива.

Полицията е намерила устройството и тялото на местопроизшествието.Капсулата е била разположена в гора в Мерцхаузен, разказват от полицията.

Полиция и разследване

Прокурорите в Шафхаузен разследват няколко лица за „предизвикване, подпомагане и подбуждане към самоубийство“. От полицията добавиха, че няколко души са били задържани, без да предоставят подробности за тях или за смъртта.
  Информация за починалата

Говорител на групата зад капсулата, The Last Resort, потвърди, че починалата е била 64-годишна американка с тежко увредена имунна система. Флориан Уилет, съпрезидент на The Last Resort, е сред четиримата задържани, заедно с холандски журналист и двама швейцарци. Уилет е бил единственият друг човек, присъствал при случая на самоубийство, съобщи говорителят.

В изявление, публикувано от The Last Resort, Уилет описа смъртта като „мирна, бърза и достойна“. Говорителят на групата добави, че жената е преминала психиатрични прегледи преди да сложи край на живота си.

За капсулата „Сарко“
Капсулата „Сарко“ е проектирана така, че да предизвика смърт, когато пациентът в нея вдиша азотен газ, което намалява количеството кислород до смъртоносни нива.  Единствената такса, която човекът заплаща е 18 швейцарски франка за азота. Концепцията е разработена от австралийския лекар Филип Ницке, известен с работата си по асистирани самоубийства от 90-те години на миналия век.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
CNN