/ iStock/Getty Images
Износът на италианско вино е спаднал до най-ниското си равнище от 30 години, тъй като коронавирусът е свил търсенето, съобщи италианската асоциация на селскостопански производители Колдирети (Coldiretti), цитирана от Франс прес.

Износът е намалял с 4% тази година, след като вирусът накара ресторантите в Италия и по света да затворят, като местните производители и износителите изпаднаха в затруднено положение.

Най-често допусканите грешки при консумацията на вино

Потреблението на италианско вино в Китай, където за първи път бе засечен вирусът през декември, е потънало с 44 процента в периода януари-май, сочат данните на италианската статистическа служба Истат.

Във Франция потреблението на италианско вино е намаляло с 14 на сто, а във Великобритания, където роля играе и несигурността около Брекзит, е спаднало с 12 на сто.

Износът за Германия и САЩ, където наказателните мита може да окажат влияние в бъдеще, е останал стабилен за разглеждания период, като има лек спад от 1 процент, посочва Колдирети.

Вино от Италия, Чили и Македония се бутилира като хърватско

Виното е основно селскостопанско перо в износа на Италия за САЩ, като експортът възлиза на 1,5 милиарда евро (1,8 милиарда долара) годишно.

През 2019 година приходите на Италия от вино са общо 6,4 милиарда евро.

По думите на председателя на Колдирети Еторе Прандини около 40 процента от производителите изпитват затруднения след кризата с коронавируса и трябва бързо да бъдат подкрепени износителите и да бъдат намалени разходите.

През юни италианското правителство прие разпореждане, с което се позволява около 70 милиона бутилки вино, които са излишък, да бъдат превърнати в дезинфектанти, за да се намали недостигът.
БТА