Изключват инсталации за обогатяване на уран в Иран
Изключват инсталации за обогатяване на уран в Иран / снимки: БГНЕС

Инспекторите на ООН в Иран започнаха изключването на центрофуги за производство на високообогатен уран в завода в Натанз, съгласно споразумението с големите сили, влязло в сила днес, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

"В съответствие с приложението на плана за действие към споразумението в Женева Иран преустанови производството на обогатен до 20% уран в присъствието на инспектори от МААЕ в Натанц и Фордо. Процесът на разреждане и превръщане на 196-килограмовите запаси от обогатен до 20% уран в оксид също е започнал", съобщи Мохамед Амири от Организацията за атомна енергия на Иран.

Изключват инсталации за обогатяване на уран в Иран
netinfo

Съгласно условията в споразумението от 24 ноември, Иран ще ограничи обогатяването на уран до ниска чистота за период от 6 месеца, ще преработи вече обогатения материал и няма да подобрява технологиите във вече изградените ядрени съоръжения.

В замяна на това западните сили частично ще облекчат санкциите с пакет на стойност около 6-7 милиарда долара, включително замразени задгранични валутни активи на стойност 4,2 милиарда долара на осем етапа от 1 февруари.

През 6-месечния период групата 5+1- САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Китай и Германия, трябва да подпише дългосрочно споразумение с Техеран за прекратяване на иранската ядрена програма.

Изключват инсталации за обогатяване на уран в Иран
netinfo