/ Gulliver/Getty Images
Френската полиция изведе тази сутрин около 60 мигранти, настанили се от близо пет месеца в университетска сграда в Сен Дени, в северните околности на Париж, предаде Франс прес.
След кратки сблъсъци полицията, която пристигна на място преди зазоряване, използва сълзотворен газ и бързо се справи с живата верига, направена от около 70 нелегални мигранти.
След това мигрантите започнаха да излизат навън един по един. Първият автобус с мигранти напусна мястото около 7 ч. местно време, съобщи префектурата.
Чужденците ще бъдат отведени в гимнастически салон в района на Париж, където положението на всеки от тях ще бъде разгледано индивидуално.

Напрежение в ЕС по темата за мигрантите и правото на убежище

От 30 януари в крило на университета северно от Париж, където учат 22 000 студенти, се настаниха мигрантите, главно от Западна Африка, но също от Судан и Еритрея, с първоначалното съгласие на ръководството на висшето училище.

Ректорът на университета Аник Алегр предаде на префектурата в Сен Дени списък с 133 имена на хора, чийто статут вероятно ще бъде узаконен след индивидуална проверка.

Макрон подкрепя финансови санкции срещу страни, отхвърлящи мигрантите

Префектурата трябва да установи дали хората от списъка са сред 60-те мигранти, изведени принудително тази сутрин. Мигрантите настояват за колективно уреждане на статута им, което според властите е изключено.

Решението за извеждане на мигрантите било ускорено от откриването на случаи на краста у университетски служители, каза добре осведомен източник. Административна сграда освен това е била обект на вандализъм в нощта на неделя срещу понеделник.
БТА