/ istock
По данни на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея (JCS), във вторник севернокорейските военни са произвели предупредителни изстрели, след като севернокорейски войници са пресекли военната демаркационна линия в близост до границата, пише Reuters.

Около 20-30 войници са нарушили линията на 20 метра в демилитаризираната зона във вторник сутринта и са се върнали обратно на север, след като Югът е произвел предупредителни изстрели, според служител на СКС.

От JCS не смятат, че нарушението е било умишлено, съобщи информационната агенция Yonhap.

Севернокорейските войници също така са претърпели множество жертви по време на работа поради експлозията на противопехотни мини в демилитаризираната зона, заяви служителят на JCS.

Севернокорейските военни извършват различни дейности по протежение на фронтовата линия, включително разполагане на войници и поставяне на мини, добави служителят на JCS.

Подобни дейности изглежда са част от усилията за засилване на граничния контрол и предотвратяване на дезертирането на севернокорейци към Юга, казва служителят.

"Южнокорейската армия ... следи отблизо действията на севернокорейската армия в района на фронтовата линия, както и работи в тясно сътрудничество с командването на ООН", се казва в изявлението на служителя.

Инцидентът стана в момент, когато руският президент Владимир Путин ще посети Северна Корея във вторник и сряда за първи път от 24 години насам, съобщават от двете страни.

Миналата седмица южнокорейските военни са произвели предупредителни изстрели, след като около 20 севернокорейски войници са пресекли за кратко границата, съобщиха от Сеул.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters