/ БГНЕС
Следващата седмица ще трябва да има нов кръг преговори между италианските политически партии, след като на консултациите вчера и днес не бе постигнато споразумение за сформирането на правителство, заяви италианският президент Серджо Матарела, цитиран от Франс прес.

Берлускони се срещна със Салвини, очертават се сложни преговори след вота в Италия
 

Италия правителство преговори
БГНЕС

"През следващата седмица ще започна нов кръг от консултации, за да проверим дали ще е налице възможност за съставяне на правителство, каквато сега не се очерта", каза президентът след срещи с ръководителите на основните италиански партии - месец след парламентарните избори, които не излъчиха категорично мнозинство. След двудневните консултации различните лагери запазиха позициите си и никой не изглежда склонен на отстъпки.
 
"Ще дам няколко дни за размисъл, които ще са полезни за всички партии, за да преценят отговорно ситуацията, сходствата в програмите и възможните решения за съставяне на правителство", обясни Матарела.

Ренци хвърля оставка след поражението на изборите в Италия
 
Президент се срещна днес с представителите на главните политически партии, завършвайки с крайнодясната формация "Лига" и Движение "Пет звезди", които претендират за победа на изборите от 4 март, без обаче да разполагат с парламентарно мнозинство, за да съставят правителство самостоятелно.
 
Водачът на Движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо днес потвърди, че е готов да управлява с партия "Лига" на Матео Салвини, но и с Демократическата партия - големия губещ на изборите.
 
Демократическата партия обаче отново заяви, че иска да остане в опозиция, затваряйки вратата за момента за споразумение за управление с "Пет звезди".
БТА