Марио Драги
Марио Драги / БГНЕС
Италианският премиер Марио Драги заяви в сряда че спонтанните прояви на подкрепа за неговото правителство са "безпрецедентни и е невъзможно да бъдат пренебрегнати", предаде Асошиейтед прес.

Драги каза това на фона на призивите да оттегли своята оставка, която подаде, след като участващото в управляващата коалиция Движение "Пет звезди" предизвика правителствена криза.

Италианският премиер изложи приоритетите, които парламентът според него трябва да разгледа при повторното изграждане "отгоре надолу" на мнозинството, необходимо за ефективна работа на правителството. В реч пред Сената той посочи усвояването на фондовете от ЕС за възстановяване от пандемията, провеждането на съдебни реформи, както и други мерки.

Италианският министър-председател подчерта, че е бил лично трогнат от спонтанните призиви на обикновени италианци през последните дни да остане на поста. Той изтъкна специално петициите на кметове и медицински служители, които нарече "героите на пандемията".

"Това желание за стабилност изисква от всички нас да решим дали е възможно да се пресъздадат условията, при които правителството ще може наистина да управлява", каза Драги. Така той даде да се разбере, че е готов да опита, отбелязва АП.

Миналата седмица Драги предложи да подаде оставка, след като коалиционният му партньор - популисткото Движение 5 звезди, бойкотира важен вот в Сената.

Но италианският президент Серджо Матарела отказа да приеме оставката на Драги - поне засега.

Драги не е политик и за 17-те месеца на поста си начело на необичайното правителство на "националното единство" придоби статут на държавник в Западна Европа заради твърдата си подкрепа за помощта за Украйна и за това, че ръководи усилията за провеждане на икономически реформи.

Горещият политически сериал в Италия продължава (ОБЗОР)

След като Драги произнесе реч в парламента последвалите дебати ще определят дали той ще остане на поста си.

Ако Драги не може - или не иска, да съживи коалицията си, може да се стигне до предсрочни избори.

Ако всички коалиционни партньори успеят да се споразумеят, "правителството може да продължи да работи, след като е намерило нови сили", заяви Гаетано Адзарити, професор по конституционно право в университета "Ла Сапиенца" в Рим.

Ако това не се случи, Матарела ще трябва да предприеме следващата стъпка, каза професор Адзарити.

Това може да доведе до опит за съставяне на ново правителство с друг министър-председател или до общи избори.

В ярък контраст с много предишни политически кризи в Италия, от които се отърсваха гражданите, този път много италианци молят Драги да остане.

Онлайн петиция под името "Драги, остани", която беше инициирана от бившия министър-председател Матео Ренци, до края на понеделник събра повече от 100 000 подписа.

Стотици редови граждани и политически лидери излязоха в понеделник на митинги в подкрепа на Драги на площадите в Рим, Милано и други градове.

Около 1000 кметове от съперничещи си политически партии подписаха отворено писмо до Драги, в което го призовават да остане.

Различни лобита, включително група лекари, които се притесняват от евентуална липса на правителство на фона на нарастващите инфекции с коронавирус, също отправиха призиви "Моля, останете".
БГНЕС