Марио Драги
Марио Драги / БГНЕС
Италия навлезе в едно горещо лято. Не само метеорологично, но и политическо след вчерашния ден, наситен с толкова много събития. Такива са коментарите във водещи италиански медии, агенции и новинарски сайтове за случилото се вчера на политическата сцена в страната.

Вчера правителството на Марио Драги спечели вот на доверие, обвързан с приемането на ключовия законопроект „Помощи” в горната камара на парламента (Сената) и след това премиерът подаде оставка. Това изречение характеризира много добре италианския политически живот, често пъти труден за разбиране за външните наблюдатели и белязан от неочаквани обрати, кратко просъществуване на правителствата, вътрешнокоалиционни кризи, избухващи в най-неподходящия момент, водещи до парализа и хаос.

Катализаторът на настоящата ситуация, законопроектът „Помощи”, касае мерки в размер на 23 милиарда евро в помощ на хората и компаниите, за да се справят с кризата, причинена от войната в Украйна. Сред тях има мерки, касаещи отпускане или удължаване на срока на действие на конкретни помощи за домакинствата, мерки за финансово стимулиране на фирмите, мерки за данъчни облекчения при подобряване на енергийната ефективност на сградите, мерки за подпомагане на украинските бежанци в Италия и на тези, които ги приемат, и серия от мерки, които могат да влязат в противоречие със зеления енергиен преход. Сред тях са временно увеличаване на производството на енергия от изкопаеми източници и  изграждане на повече инсталации за преработка на втечнен газ, припомня Ти Джи Ком 24. Най-неочакваното предложение в законопроекта обаче бе включването в него на  изграждане на инсинератор за отпадъци в Рим.

Този проект трябва да се реализира до 2025 г., така че италианската столица, която има отколешни проблеми със сметосъбирането, да разполага с решение на тях, припомня в. „Фато куаотидиано”.  2025 г. е годината, за която е насрочен юбилей на Католическата църква – тоест това ще е специална година на Католическата църква за опрощаване на греховете, и се очаква това събитие да привлече в Рим много туристи, което ще увеличи и отпадъците. Ето защо дотогава столицата трябва да е готова с проекта за инсинератора.

Антисистемното „Движение 5 звезди” на бившия премиер Джузепе Конте, което е в широката управляваща коалиция на Марио Драги, обаче е против мерките в законопроекта, които биха навредили на зеления преход. То е най-вече против проекта за изграждане на инсинератора в Рим. Движението, което защитава зелените идеи, е против инсинераторите по принцип, защото ги намира за скъпи, замърсяващи, малко ефикасни и подтикващи хората да не събират разделно отпадъци, отбелязва "Фато куотидиано". В случая Движението настояваше разпоредбите за инсинератора да не се включват в законопроекта „Помощи”, а да бъдат в отделен проект на нормативен акт, но тяхното искане не беше уважено и така се стигна до вчерашната политическа ситуация. А по принцип Движението на Конте е също така и против политиката на Драги спрямо Украйна, най-вече е срещу изпращане на още оръжия там.

В Италия по традиция ключови законопроекти могат да се обвързват с вот на доверие към правителството.  Процедурата се провежда и в двете камари на парламента. Не е задължително гласуването на доверие на правителството и гласуването на самия законопроект да протичат в един и същи ден. Може например в един ден да се гласува доверие на правителство, а на следващия ден да се гласува самият законопроект. Като може и при самия вот на доверие броят на получените гласове да е един, а при самото гласуване на законопроекта да е друг. Което означава, че една партия може да реши да подкрепи правителството по време на вота на доверие и после да не присъства в пленарната зала по време на гласуването на самия законопроект. Всичко това е една сложна специфика на италианското законотворчество. В конкретния случай закопроектът „Помощи”  вече премина през няколко гласувания в Камарата на депутатите (долната камара на парламента), които бяха в полза на правителството на Драги.  Първо на 6 юли Драги и Конте се срещнаха и опитаха да преодолеят разногласията си по мерките в законопроекта. Конте връчи на Драги документ с 9 искания в тази насока. На 7 юли в Камарата на депутатите беше гласуван вот на доверие. Тогава правителството на Драги бе подкрепено с 410 гласа срещу едва 49 гласа. В понеделник, на 11 юли, се гласува самият текст на законопроекта „Помощи” в Камарата на депутатите. Тогава депутатите от движението на Конте не участваха в гласуването, защото през уикенда Конте сметна, че Драги не прави достатъчно, за да изпълни неговите искания във връзка с мерките в законопроекта, най-вече отказва да извади разпоредбите за римския инсинератор от него. „Движение 5 звезди” заплаши, че ще гласува срещу правителството при вота на 14 юли в Сената, когато едновременно за гласуване се предлагаше законопроектът и се гласуваше доверие на кабинета. В крайна сметка Движението предпочете вместо да гласува против законопроекта и правителството просто да не влезе в пленарна зала по време на гласуването вчера. Това му позволи след протичане на вота да подчертае чрез гласа на лидерката на парламентарната му група в Сената Мария Кастелоне, че то не е гласувало нито срещу предложение на правителството на Драги, нито е гласувало недоверие на правителството на Драги, посочва „РАИ нюз”. Движението не е направило и никакви постъпки досега, за да изтегли тримата си министри от правителството. 

В Сената вчера спорният законопроект, обвързан с вот на доверие за кабинета на Драги, бе приет с 172 гласа „за” срещу  39 гласа „против”. На пръв поглед вотът бе победа за Драги, защото абсолютното мнозинство в 321-местния Сенат е от 161 гласа. Драги можеше да продължи да управлява въпреки кризата, както прогнозираха АНСА и „Стампа”. Но той отчете факта, че вотът е бил бойкотиран от партията, спечелила парламентарните избори през 2018 г. с 33 процента и доскоро разполагала с най-голямо присъствие в двете парламентарни камари. Ето защо Драги отиде след вота при президента Серджо Матарела и двамата дискутираха какво да се прави. После Драги събра министрите си на извънредно заседание и обяви пред тях, че подава оставка, защото, по думите му, „мнозинството на националното единство, подкрепяло това правителство, вече го няма и съответно няма и условия за реализиране на правителствената програма”.  После Драги се върна при Матарела и му връчи оставката си, който я отхвърли и избра да приложи един от четирите възможни сценария в подобна ситуация. А те бяха – приемане на оставката и назначаване на нов премиер, който да състави нов кабинет, приемане на оставката и преназначаване на Драги, приемане на оставката,  разпускане на парламента и насрочване на парламентарни избори до 70 дни, или отхвърляне на оставката и изпращане на Драги пред двете камари на парламента за препотвърждаване на доверието в правителството му, посочва Ти Джи ком 24. Така де факто Матарела подчерта, че Драги няма основание да подава оставка, защото и двете камари са му гласували доверие.  Той остави на Драги възможност да се посвети на онова, по което е смятан за експерт на европейско ниво – преговори за постигане на консенсус с цел излизане от кризата.

Сега Драги ще се яви пред депутатите и сенаторите за препотвърждаване на доверието. Това ще се случи следващата сряда. Преди това той ще има възможност да участва като премиер във важно междуправителствено заседание между Италия и Алжир, който е  голям алтернативен газов доставчик за Италия, припомня в. „Република”.

Матарела избра именно този от четирите възможни сценария, защото фактически правителството на Драги не е изгубило мнозинство в нито една парламентарна камара, посочва Ти Джи ком 24.  В Камарата на депутатите мнозинството на Драги наброява сега 560 депутати, а опозицията има едва 70 гласа.  Абсолютното мнозинство в 630-местната долна парламентарна камара е от 316 депутатски гласа. „Движение 5 звезди” има в тази камара 105 депутати. Ако то обяви официално изтегляне от правителството, то коалицията на Драги остава с 455 депутатски места – доста над абсолютното мнозинство. В Сената нещата са идентични.  Там местата са 321, абсолютното мнозинство, както вече стана ясно,  е от 161 гласа, коалицията на Драги сега има мнозинство от 276 гласа там, а опозицията има едва 45 гласа. „Движение 5 звезди” има 62 сенатори и при официално негово изтегляне от правителството мнозинството на Драги в Сената ще бъде от 214 гласа, което е пак над абсолютното мнозинство.

Във време на война в Европа, пораждаща криза за Италия и в цял свят, според Матарела, не е време и за вътрешна криза и има всички шансове страната да я преодолее по пътя на преговорите.

Според анализатори пък страната все още не е готова за предсрочен парламентарен вот. На местните избори през юни, произведени в два тура, надделя десноцентристката коалиция, но със съвсем малка преднина пред левоцентристите. Тогава анализ на вота показа, че на местата, в които обединената десница е разделена, печели обединената левицата, а на местата, в които левицата е разединена, десницата побеждава. 

Обединената десница е съставена от десноцентристката „Форца Италия” на бившия премиер Силвио Берлускони, крайнодясната партия „Лига” на бившия вътрешен министър Матео Салвини и патриотичната партия „Италиански братя” на бившата министърка в  четвъртото правителство на Берлускони – Джорджа Мелони. Според най-новите допитвания, публикувани този месец от сп. „Панорама”, тези три партии имат съответно 8-9 процента, 14-15 процента и 20-23 процента. От трите партии само „Италиански братя” не е в широката управляваща коалиция на Драги и именно тя има най-голяма подкрепа за момента, защото на привържениците на десницата тя се струва най-последователна в действията си. Мелони иска парламентарни избори сега. Салвини иска също избори, защото казва, че нещата не могат да продължат така и приемането на всеки законопроект да се превръща в мъчителен процес на преговори. Избори обаче не иска Берлускони, защото засега подкрепата за партията му е доста ниска в сравнение с миналото. Той смята, че едва след 8 месеца партията ще си върне двуцифрен рейтинг. Берлускони настоява правителството на Драги да остане на власт и твърди, че „Движение 5 звезди” с действията си е обърнало гръб на италианския народ в момент, в който той преживява трудности заради поредицата от кризи в страната, породени от пандемията и войната в Украйна. Десницата е известна със споровете си и разделенията си. Така например в началото на тази година тя се изпокара заради общ кандидат за президент при гласуването в парламента, довело в крайна сметка до преизбирането на Серджо Матарела. След спора тогава Мелони и Салвини спряха да си говорят, а Мелони заговори за изцяло ново обединение в дясното пространство, като намекваше, че Салвини не трябва да е част от него. След три месеца Берлускони, който имаше нужда и от Мелони, и от Салвини, за да консолидира десницата за местните избори, успя да ги помири. Но Мелони и Салвини се различават по много неща. Освен че Мелони е в опозиция на кабинета на Драги, а Салвини е част от него, двамата имат разногласия и за водената от Русия война срещу Украйна. Мелони подкрепи пращане на оръжия в Украйна, а Салвини е против и предпочита дипломатическо решение. Мелони смята, че крайнодесни партии, като тази на Салвини, разочаровани от упадъка на западните ценности, са готови да се оставят да бъдат примамени от автократични режими като Русия на Путин, докато Салвини не е на това мнение и доскоро бе известен с близките си връзки с руски представители. В допълнение на това в дясното пространство Берлускони също смята, че Русия не трябва да бъде изолирана, защото в такъв случай тя ще се обърне към Азия и това не е добре за сигурността на Европа.
В лявото пространство една коалиция между Демократическата партия на бившия премиер Енрико Лета, антисистемното „Движение 5 звезди” на Конте и евентуално партията „Италия Вива” на бившия премиер Матео Ренци би им помогнала да се представят добре на евентуални избори. Рейтингът на трите партии е съответно 20-22 процента, 10-12 процента и 2,5 процента. Към тях би могъл да се добави и новият политически проект на външния министър Луиджи Ди Майо. Сега е той е под формата на парламентарна група, наречена „Заедно за бъдещето”, отцепила се през юни от „Движение 5 звезди” заради разногласия между Конте и Ди Майо относно политиката спрямо Украйна. „Заедно за бъдещето” още не е учредена официално като партия, а допитванията й отреждат засега около 2-3 процента. Левицата обаче също трудно може да бъде единна в този си вид. Различията между Ди Майо и Конте изглеждат непреодолими. Там разривът започна още преди началото на войната в Украйна, по време на президентския вот, когато Конте подкрепяше кандидатурата за президент на шефката на разузнаването Елизабета Белони, а Ди Майо подкрепи преизбирането на Матарела. Между Лета и Ренци отношенията също не са идеални още отпреди години, когато по времето на премиерския мандат на Лета Ренци извърши преврат в редиците на Демократическата партия и отстрани Лета и от лидерския й пост, и от премиерския пост. После именно Ренци, като част от второто правителство на Конте, в което влизаха също "антисистемните петзвездни" и демократите, предизвика криза, като изтегли внезапно министрите си, недоволен от начина на управление на Конте на коронавирусната криза. По това време в Италия имаше извънредно санитарно положение и то даваше възможност на Конте да въвежда локдауни и други рестрикции с премиерски укази, без да ги подлага за дискутиране в парламента, което именно не се нравеше на Ренци. В лявото пространство сега Лета и Ренци не искат избори. Лета се надява, че до идната сряда Драги ще преодолее противоречията и ще препотвърди доверието на двете парламентарни камари в правителството си. Ренци пък обвинява „Движение 5 звезди” в непоследователност и казва, че то е прекрачило границите на приличието. Ди Майо също не иска избори и казва, че вътрешна криза в Италия в момент на външнополитическа криза ще е само от полза за Русия. Конте твърди, че неговото Движение е последователно и е действало, без да изневерява на принципите си, като се е обявило срещу част от мерките в законопроекта „Помощи”. 

Има още няколко дни до поредния епизод от сериала „Развод по италиански”, който се разиграва сега в италианската политика. А междувременно в социалните мрежи се появиха шеговити коментари, че редица европейски лидери, посетили Киев в последно време, са се сблъскали после всичките с вътрешнополитическа криза. Еманюел Макрон изгуби абсолютното си мнозинство в долната камара, Борис Джонсън бе принуден да подаде оставка след серия от скандали, коалицията на Олаф Шолц е обхваната от спорове по енергийната тема, срещу румънския президент Клаус Йоханис се събират подписи за неговото отстраняване. Любопитно е, че вчера вечерта в „Телеграм” Дмитрий Медведев, заместник-председателят на руския Съвет за сигурност, публикува в ироничен пост снимка на Джонсън и на Драги и до тях снимка на човек в сянка с въпросителен знак отгоре му. Не бяха нужни думи към този колаж, за да се разбере намекът. Въпросът, който Медведев зададе негласно, бе: "Кой е следващият", пише в. „Република”. Този пост сега ще разпали вероятно конспиративни теории за евентуална роля на Русия в серията от вътрешнополитически неволи в Европа.