Марио Драги
Марио Драги / БГНЕС
Управляващата коалиция на италианския министър-председател Марио Драги е застрашена от разпад, тъй като популисткото Движение 5 звезди заплашва да напусне правителството, съобщава "Политико".

Движението обещава да бойкотира решаващо гласуване в парламента в четвъртък, като по този начин дестабилизира италианското правителство точно в момент, когато икономиката на страната страда от суша, рязко покачване на цените на енергията и нарастващи разходи по заеми. Ако Драги си тръгне, Европа ще загуби и един от най-опитните си лидери в критичен момент, когато предстоят ключови решения във връзка с войната в Украйна и нейните икономически последици.

През последните седмици напрежението между Драги и Джузепе Конте, лидер на Д5З и бивш министър-председател, нарасна. Конте е подложен на натиск от страна на коалицията от депутати на Движението, които смятат, че групата може да получи подкрепа, като напусне правителството и се присъедини към опозицията.

„Газпром“ намалява още повече газовите доставки за Италия

Ключовото гласуване в четвъртък в италианския парламент по законопроекта за издръжката на живота ще послужи като решаващ тест, за да се види дали коалицията на Драги ще оцелее. Движение 5 звезди обмисля дали да бойкотира гласуването на законопроекта, който Драги подкрепя и който съдържа мерки на стойност 26 млрд. евро, за да помогне на италианците да се справят с инфлацията и нарастващите разходи за енергия. В сряда вечерта Конте обяви, че партията му ще продължи с бойкота.

Конте заяви, че Д5З е "на разположение за диалог и да даде своя принос към правителството", но в четвъртък в Сената партията няма да участва в гласуването, каза той.

Критиците, които нарекоха Д5З безотговорни за дестабилизирането на правителството, "трябва да се запитат кой всъщност е отговорен за тази ситуация", каза Конте.

Д5З се противопоставят на законопроекта по екологични съображения, позовавайки се на разпоредбите за създаване на нов завод за изгаряне на отпадъци в Рим. Драги определи гласуването като въпрос на доверие, така че бойкотът на Д5З на практика би означавал, че групата оттегля подкрепата си за правителството на Драги.

През последните седмици отношенията между размирните коалиционни партньори в италианското правителство са все по-обтегнати. Миналата седмица Конте връчи на Драги писмо, в което се казва, че Д5З са изпитали "дълбок политически дискомфорт" от участието си в коалицията.

Д5З поискаха от Драги списък с отстъпки, включително за минимална работна заплата, увеличаване на бюджетните разходи и гаранции за водещите им политики, като социални плащания и стимули за екологично преустройство на жилища. В писмото се казва, че партията иска да продължи историческите съюзи в ЕС и НАТО, но заявява, че Италия е "пасивен получател на решения, взети от други" и че това приспособяване допринася за "необратимо разкъсване", между Запада и останалия свят.

Във вторник Драги заяви, че целите на правителството съвпадат с някои от точките на Д5З и обяви, че правителството възнамерява да премине към един вид минимална работна заплата. Той обаче изключи възможността за увеличаване на бюджетните разходи.

"Едно правителство не работи с ултиматуми, то губи смисъла на своето съществуване", каза Драги.

Ако Д5З наистина бойкотира гласуването в четвъртък, Драги ще трябва да разговаря с италианския президент Серджо Матарела, който може да го помоли да свика вот на доверие, за да провери дали все още разполага с мнозинство.

Технически погледнато, Драги все още би могъл да има мнозинство и без Д5З. Но той неведнъж е посочвал, че ако те се оттеглят, няма да може да оглави друго правителство. Дясната партия Лига също посочи в сряда, че няма да участва в друго правителство. Това може да доведе до предсрочни избори в Италия.
Според анализатори избори преди 2023 г. са малко вероятни, тъй като в Италия никога не е имало избори през есента, когато правителството трябва да подготви и приеме бюджета си.

Джовани Орсина, професор по политическа история в университета "Луис" в Рим, заяви, че вероятно ще бъде намерено решение, тъй като никой не иска да носи отговорността за свалянето на правителството "в разгара на пандемия, война, суша, надвиснала енергийна криза и със закон за бюджета, който трябва да се състави".

Един от вариантите е Д5З да отстъпи и да реши да гласува заедно с правителството в четвъртък, като отложи решението за напускане на коалицията с надеждата да получи повече отстъпки от Драги.

Орсина заяви, че ако Д5З наистина се откаже да гласува, Драги в крайна сметка може да остане от чувство за дълг към страната:

"Ако Матарела го помоли да остане в интерес на страната и той има мнозинство, за един държавен служител ще бъде трудно да каже "не". Има държава, която трябва да се управлява." 
БГНЕС