/ iStock/Getty Images
Испания е лидер във ваксинацията срещу COVID-19 сред основните страни от Европейския съюз, благодарение на непоклатимото доверие на населението в нейната здравна система и във ваксините, но също така и заради силната семейна солидарност.

Испания вече е ваксинирала напълно около 61 процента от населението си. За сравнение в Италия този дял е 58 на сто, във Франция е 56, а в Германия - 55 процента. Данните са събрани от АФП на базата на информация от официални източници. Пиренейската държава се справя по-добре и от страни извън ЕС като Обединеното кралство (58,5 процента) и САЩ (малко над 50 процента).

Иначе над 70 процента от испанците са получили поне една доза ваксина в случаите, когато за пълен ваксинационен цикъл са необходими две инжекции.
Тези данни правят излишни дебатите за мерки като задължителна имунизация или здравен пропуск, предизвикали протести в някои европейски страни.

Един от "ключовите елементи" за успеха във ваксинационната кампания в Испания е "доверието в здравната система", обясни за АФП Хосеп Лобера, професор по социология в Мадридския автономен университет.

Той е член на националния комитет по ваксинационната стратегия и му е възложена задача от властите да проучи как испанците ще приемат ваксината.
Лобера и колегите му са констатирали, че имат "преимущество пред други страни, защото доверието във ваксините като цяло и в частност в детските ваксини, традиционно е по-високо от това в други европейски страни.

Според проучване, осъществено в 15 страни от Импириъл колидж в Лондон и публикувано през юни, 79 процента от испанците имат доверие във ваксините срещу коронавируса, докато при американците този дял е само 62 на сто, при французите е 56, а при японците - 47 на сто.
 
БТА