/ iStock/Getty Images
Испанското здравно министерство обвинява Европейския съюз за забавянето на доставките на ваксини срещу COVID-19, принудили Мадрид да спре новите имунизации и застрашили доставките в цяла Испания, се посочва в изтекъл официален документ, на който се позовава в. "Мундо", цитиран от Ройтерс.

С намаляването на складовите запаси и близки до рекордните нива на новозаразени с вируса регионалните власти в Мадрид спряха новите имунизации и се използват останалите количества за поставяне на втора доза на онези, които вече са получили първата доза от ваксината.

Подложено на критики от някои областни власти централното правителство посочи Брюксел като виновник за проблемите с доставките в проект за дневен ред за среща на областните здравни шефове, която трябва се провежда днес.

"Именно ЕС е този, който договаря и подписва договорите, който е отговорен за контрола над тях и за гарантирането, че ще бъдат коректно изпълнени", се посочва в документа, цитиран от "Мундо"

Имунизационната кампания на ЕС, която вече изостава от тези на Великобритания, Израел и САЩ, срещна допълнителни пречки през изминалата седмица, когато фармацевтичните компании "Пфайзер" (Pfizer) и "АстраЗенека" (AstraZeneca) обявиха, че планираните доставки ще бъдат сериозно забавени.

Междувременно броят на испанците, които желаят да се ваксинират нарасна до 73 процента спрямо близо 40 процента преди месец, сочат данни от анкета на Центъра за социологически проучвания, цитирани от Ройтерс.
БТА