Ислямисти се заричат да провалят финала на „Мис Свят”
Ислямисти се заричат да провалят финала на „Мис Свят” / netinfo
Ислямисти се заричат да провалят финала на „Мис Свят”
66897
Ислямисти се заричат да провалят финала на „Мис Свят”
  • Ислямисти се заричат да провалят финала на „Мис Свят”

Ислямисти се зарекоха да провалят утрешния финал на международния конкурс „Мис Свят", който те наричат „надпреварата на проститутките". Наложи се събитието да бъде преместено на остров Бали, след като провеждането му беше затруднено от хиляди протестиращи по улиците в столицата Джакарта. Екстремистки групировки в най-многолюдната мюсюлманска страна в света определиха конкурса за неморален и
порнографски. Няколко западни посолства вече излязоха със заявления, че опит за атентат по време на финала не е изключен.

Според програмата на конкурса „Мис Свят 2013" началните кръгове трябваше да се проведат на ваканционния остров Бали, а следващите - в Джакарта. След появата на протестната вълна обаче беше взето решение конкурса и да завърши на острова, който се намира на почти 1000 километра източно от столицата. 127 кандидатки за титлата „Мис Свят" участват в конкурса, който започна в началото на месеца.

Тъй като по-голямата част от населението на Бали са индуисти, островът се смята за сравнително свободен от екстремисти. Въпреки това той е ставал прицел на ислямистки групировки - при два атентата през 2002 и 2005 г. терористи причиниха смъртта на повече от 220 души.

Въпреки решението финала да остане на Бали много недоволни са заявили готовност да пътуват до острова, за да продължат протестите си там. Лидерът на Фронта за защита на исляма Хайдар ал-Хамид заяви, че протестите ще продължат до края на "неприемливата" надпревара. От полицията обаче контрираха с обещанието, че всички пристанища ще бъдат под засилена охрана и протестиращи няма да бъдат допускани. Опитът на група недоволни да пресече с ферибот от остров Ява вече е осуетен от органите на реда.

Индонезия е държавата с най-голямо мюсюлманско население в света - от 240 милиона 86 % или малко повече от 200 милиона са мюсюлмани, основно сунити.

127 кандидатки за титлата „Мис Свят" са от повече от три седмици в Бали. Сред тях е и 20-годишната българка Нанси Карабойчева от Пазарджик. Тя следва икономика и е национален шампион по плажен волейбол.