/ БГНЕС
Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атаката срещу курортен комплекс в покрайнините на филипинската столица Манила, предаде Франс прес, като се позова на американския център за наблюдение на ислямистките сайтове САЙТ (SITE).
 
Силите за сигурност са обкръжили Ризорт Уърлд Манила (Resort World Manila), обяви в Туитър операторът на комплекса, който включва хотел и казино. Съобщава се двама въоръжени нападатели. Има най-малко 25 ранени, предаде ТАСС, като се позова на вестник "Манила таймс". Ройтерс цитира властите за пожар на втория етаж на комплекса.
 
Източник на агенцията каза, че полицията контролира напълно ситуацията. Той не даде повече подробности.
 
Съобщенията за стрелба и експлозии в курортния комплекс дойдоха на фона на окупирането на южен филипински град от джихадисти. Най-малко 171 човека бяха убити, откакто нападателите издигнаха черните знамена на групировката "Ислямска държава" в Марави, посочва Франс прес.
 
Повечето от загиналите са джихадисти, включително чужденци, например от Саудитска Арабия и Чечения. Филипинската армия също даде жертви, сред които 11 войници, които бяха убити днес от "приятелски огън".
 
Почти всички от 200-те хиляди жители на Марави напуснаха града.
БТА