Иран започна производство на високо обогатен уран
Иран започна производство на високо обогатен уран / cнимка: Reuters

Иран започна да произвежда високо обогатен уран, посочва Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) в нов поверителен доклад, получен от АФП. „Иран предостави спектрометричните резултати на МААЕ, които показват, че нивото на обогатяване на уран е достигнало до 19,8%", сочат данните от доклада.

"Обогатяването на уран беше извършено в завода в Натанц между 9 и 11 февруари", заяви генералният директор на МААЕ Юкия Амано в първия си доклад пред борда на агенцията. Иран е започнал процедурата по обогатяване на ядрения материал, преди инспекторите от МААЕ да пристигнат в завода, се казва още в доклада, пише БГНЕС.

„На 10 февруари, когато инспекторите от агенцията пристигнаха в завода, те бяха информирани, че Иран вече е започнал процеса на обогатяване предишната вечер", съобщава МААЕ.

Междувременно САЩ изразиха загриженост за иранската ядрена програма, след като доклад на МААЕ съобщи, че Техеран може да работи по създаването на ядрена бойна глава. „Има нарастващи притеснения за иранските дейности. Не можем да обясним защо те отказват да дойдат на масата и да започнат конструктивен диалог, за да отговорят на въпросите, които бяха повдигнати", заяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули.