Иран задържа 15 британски военни в Персийския залив
Иран задържа 15 британски военни в Персийския залив / снимка:БГНЕС
Иранският военен флот задържа днес 15 британски войници в Персийския залив, съобщиха британското министерство на отбраната и Пентагонът, цитирани от Асошиейтед прес и ДПА.

Британските военни от фрегатата "Корнуол" изпълнявали рутинна операция по проверка на товара на търговски плавателен съд в иракски териториални води, когато били доближени от ирански военни кораби, посочва британското министерство.

Според представител на Пентагона, пожелал да запази анонимност, британците, които били в две лодки, били пленени от кораби на иранските Гвардейци на революцията.

Говорител на морската пехота заяви, че екипажът на "Корнуол" наблюдавал инцидента, но не се опитал да се намеси.

Веднага се обърнахме към иранските власти на най-високо равнище за изясняване на случая, а иранският посланик в Лондон бе повикан във Форин офис. Британското правителство настоява за незабавното и безопасно връщане на нашите военни и оборудване, се казва в изявлението на министерството на отбраната, посочва АП. Американският 5-и флот потвърди новината за задържането на британските моряци.

В изявление на флота са уточнява, че задържаните са част от подразделение на военноморските сили, което имало за задача да защитава иракските военни терминали и да се грижи за сигурността в иракски води съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за Ирак.

Британците тъкмо приключили проверката, когато двете им лодки били заобиколени от иранските сили и ескортирани в ирански териториални води.

ДПА припомня, че Великобритания е сред привържениците в СС на ООН на проекторезолюция, предвиждаща по-строги санкции към Техеран заради ядрената му програма.

Освен това Лондон обвинява Иран, че снабдява с пари и оръжия бунтовниците, които се сражават срещу британските сили в южния иракски град Басра.