Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БГНЕС
Иран разкритикува френския президент Еманюел Макрон заради твърдата му позиция към Техеран и каза, че Франция скоро може да загуби международното си доверие, ако "сляпо следва" американския президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.
 
Напрежението между Иран и Франция се засили през последните месеци, след като Макрон каза, че Техеран не трябва да бъде толкова агресивен в Близкия изток, изтъквайки в частност участието му в гражданската война в Сирия.

Протести във Франция: Решението на Тръмп подпали барутния погреб (СНИМКИ)
 
Макрон, за разлика от Тръмп, потвърди ангажираността на Франция със споразумението между Иран и световните сили от 2015 г., според което Техеран се съгласи да ограничи спорната си ядрена програма в замяна на премахване на повечето международни санкции.
 
Френският президент обаче е критично настроен към иранските опити с балистични ракети и иска да повиши вероятността за нови санкции заради програмата, която според Техеран има единствено отбранителен характер.
 
"За да поддържа международното си доверие, Франция не бива сляпо да следва американците... Сега френският президент действа като галено кученце на Тръмп", каза Али Акбар Велаяти, главен съветник на иранския върховен водач аятолах Али Хаменей.

Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел
 
Велаяти също така разкритикува американския постоянен представител в ООН Ники Хейли, която миналата седмица представи отломки, които според нея са части от иранска ракета, доставена на подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хуси. Тя определи парчетата като убедителни доказателства, че Иран нарушава резолюциите на ООН.
 
"Това твърдения показва, че тя няма основни научни познания и приличие. Тя е като своя шеф (Тръмп), който също говори безпочвени, нелепи неща. Иран не е доставял на Йемен никаква ракета", заяви Велаяти.

Какво е да живееш в земя, която Израел и Палестина не могат да поделят? (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Говорител на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция заяви, че "те (американците) показват цилиндър и казват, че отпечатъците на Иран са навсякъде по него, но всички знаят, че в миналото Йемен е придобил известен ракетен потенциал от Съветския съюз и Северна Корея".
 
Франция зае предпазлива позиция към съобщението на Хейли.
 
"Секретариатът на ООН на този етап не е направил никакви заключения. Франция продължава да проучва информацията, с която разполага", каза говорител на френското външно министерство.
БТА